Siri OPPO Find X6 Lihat Kemas Kini Imej Besar

Blogger digital China “Digital Chat Station” menyiarkan pada 29 Ogos:Siri OPPO Find X6 akan mempunyai dua versi: standard dan proAntaranya, Find X6 akan dilengkapi dengan cip Qualcomm 8+, dan Find X6 Pro akan dilengkapi dengan cip Qualcomm 8 Gen 2.

Dilaporkan bahawa Find X6 Pro OPPO akan disesuaikan dengan skrin fleksibel 6.8 inci, menyokong resolusi 2K dan kadar penyegaran 120Hz. Dari segi perkakasan gambar, dilaporkan bahawa kamera utama versi pro telah ditingkatkan dari Sony IMX766 sebelumnya ke IMX989 yang lebih baru.

OPPO menggunakan kamera utama Sony IMX766 1/1.56 inci pada siri perdana Find X3 dan Find X5. Penggunaan Sony IMX989 bermaksud bahawa prestasi pengimejan siri Find X6 akan bertambah baik.

OPPO Find X5 (sumber gambar: OPPO)

Di samping itu, siri OPPO Find X6 akan dilengkapi dengan cip pengimejan proprietari MariSilicon X, cip NPU 6nm khusus yang dihasilkan oleh TSMC.

MariSilicon X mengintegrasikan unit pemprosesan imej MariLumi yang dibangunkan OPPO untuk menyokong pemprosesan imej sehingga 20bit dan Ultra HDR Ultra Dynamic Range. Ia membolehkan kontras antara kawasan paling terang dan paling gelap imej mencapai 1,000,000: 1.

Lihat juga:OPPO dan OnePlus mengembangkan telefon pintar paparan fleksibel 1.5K

Bersempena dengan Sony IMX989 dan MariSilicon X, Find X6 Series memang dinantikan. Siri ini akan dilancarkan secara rasmi pada suku pertama tahun depan.