Syarikat perkhidmatan e-dagang Mediabook menerima hampir 100 juta yuan dalam dana baru

Pada hari Rabu,36krDifahamkan bahawa Mediabook, penyedia perkhidmatan e-dagang yang berpusat di Shanghai, telah berturut-turut menyelesaikan pusingan pembiayaan A dan A +, dengan jumlah hampir 100 juta yuan (AS $15.7 juta). Pusingan pelaburan khas berasal dari GF Xinde Investment Management, dan pusingan A + berasal dari Zhiming Capital. Sebelum ini, syarikat itu menerima pusingan pembiayaan malaikat dari Liu Jun, pelabur awal ByteDance.

Mediabook pernah mendedahkan bahawa pusingan pembiayaan ini akan digunakan terutamanya untuk pembinaan pangkalan siaran langsung baru, pengambilan bakat, penyelidikan dan pengembangan sistem e-dagang Douyin, dan penerokaan model pertumbuhan baru.

Ditubuhkan pada tahun 2014, perniagaan Mediabook terbahagi kepada dua bahagian, termasuk pemasaran digital (iklan Mediabook) dan operasi agensi e-dagang Douyin (rangkaian Midi). Bahagian depan menyediakan perkhidmatan pemasaran bersepadu untuk jenama, termasuk penyelesaian kreatif digital, program cadangan e-dagang, perolehan media dan aktiviti perhubungan awam. Yang terakhir ini terutama menyediakan operasi kedai, kandungan e-dagang, operasi siaran langsung, pergudangan, pengedaran dan perkhidmatan pelanggan.

Lihat juga:Syarikat logistik IoT G7 mengumpulkan dana baru $200 juta

Di samping itu, Mediabook juga mempunyai platform pemasaran digital francais di bawah ByteDance tahun ini. Dengan mengambil contoh operasi kedai, Mediabook akan menyediakan pelanggan dengan penyelesaian e-dagang seperti analisis aset data dan perundingan perniagaan, cadangan e-dagang, pertumbuhan siaran langsung, iklan, pergudangan dan logistik, dan perkhidmatan pelanggan pra-penjualan dan purna jual.

Dari segi pendapatan, yuran dan komisen perkhidmatan Mediabook merupakan sumber pendapatan utama. Ia juga memperluas pendapatan dari pemasaran e-dagang dan perundingan data. Menurut Wang Cong, pengasas Mediabook, pada bulan Oktober tahun lalu, keuntungan bersih bulanan syarikat melebihi 5 juta yuan.