Douyin meningkatkan fungsi pencegahan keganasan dalam talian

Douyin versi daratan China dari platform perkongsian video pendek ByteDance TikTok,Baru-baru ini menambah ciri yang bertujuan untuk membendung keganasan siber.

Dalam dunia digital, membuat komen dan menghantar mesej langsung adalah cara yang paling biasa bagi orang untuk menyatakan pendapat mereka mengenai peristiwa sosial utama dan tokoh awam. Namun, kerana kos rendah dan penyebaran saluran tersebut yang besar, mereka juga rentan terhadap gangguan, serangan peribadi, penghinaan, penyalahgunaan lisan, fitnah dan khabar angin palsu.

Untuk menangani komen yang tidak betul, Douyin akan memintas fungsi “mengikuti amaran” dalam talian. Dalam ujian berskala kecil baru-baru ini, ciri ini mengurangkan kira-kira 30,000 komen yang tidak sesuai setiap hari.

Untuk maklumat langsung yang tidak betul, Douyin akan melancarkan fungsi seperti “amaran risiko” dan “penapisan kandungan negatif”.

Apabila sistem mengenal pasti risiko dalam mesej langsung dari orang asing yang diterima pengguna, ia mendorong tetingkap pop timbul yang bertanya sama ada penerima mengenali pengguna lain. Sekiranya pengguna memilih “Saya tidak tahu”, sistem akan membolehkan mereka melakukan tindakan seperti” menyekat, melaporkan, dan mengeluarkan dari senarai pengikut “untuk memastikan keselamatannya sendiri. Pada masa ini, fungsi ini telah mengirimkan amaran risiko kepada 250,000 mesej setiap hari, membimbing pengguna untuk menguruskan pengikut mereka secara bebas.

Lihat juga:Douyin meningkatkan platform muzik terbuka

Menggunakan ciri “Penapisan Kandungan Negatif”, apabila model menentukan bahawa mesej peribadi yang diterima oleh pengguna adalah” penyalahgunaan atau gangguan”, mesej tersebut akan diklasifikasikan secara langsung sebagai “mesej orang asing-spam”. Ciri ini melayani 70,000 pengguna setiap hari, dengan ketara mengurangkan mesej negatif yang mereka terima.

Di samping itu, Douyin melancarkan pembantu “Emosi Lebih Hangat” untuk meredakan emosi negatif pengguna dengan perbualan mesej interaktif.