China mengeluarkan senarai permainan domestik yang baru diluluskan pada bulan Julai

Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan Negara ChinaPada 12 Julai, maklumat kelulusan untuk permainan dalam talian domestik baru bulan ini dikeluarkan, dan sejumlah 67 lesen permainan diberikan.

Banyak karya syarikat tersenarai ada dalam senarai, termasuk “The Romance of the Three Kingdoms: Under the City” oleh Shenzhen Zqgame Co., Ltd., “Infinity Kingdom” oleh Yoozoo Games, dan “Eternal Return” oleh Idreamsky. Selain itu, permainan yang disebut “Shadow Obor Forging” yang dikendalikan oleh Shanghai Hood Information Technology Co., Ltd., anak syarikat Station B, juga merupakan antara judul yang baru diluluskan.

Terdapat 65 permainan mudah alih, enam permainan PC, dan satu permainan konsol PS5 dalam senarai. Penerbitan nombor pendaftaran permainan masih terutama permainan kasual, yang kebanyakannya adalah permainan mudah alih, dan masih ada lebih sedikit permainan dengan kitaran hidup yang lebih lama. Orang dalam industri percaya bahawa kelulusan rasmi karya baru tidak lama lagi akan kembali ke pelepasan bulanan biasa.

Sejak semakan pendaftaran permainan rasmi China disambung semula pada bulan April tahun ini, kekerapan dan bilangan kelulusan baru secara beransur-ansur stabil, kecuali untuk gangguan ringkas pada bulan Mei. Di samping itu, jumlah permainan baru yang diluluskan setiap bulan adalah lebih daripada 60. Walaupun jumlah purata bulanan telah menurun dibandingkan dengan tahun-tahun sebelumnya, banyak orang dalam industri mengatakan bahawa persetujuan nombor pendaftaran permainan yang dinormalisasi tidak diragukan lagi merupakan berita baik bagi industri ini.

Permainan Tencent dan NetEase tidak termasuk dalam tiga kumpulan kelulusan yang diumumkan setakat ini tahun ini. Syarikat permainan yang diluluskan pada bulan April dan Jun juga termasuk miHoYo G-bits, Perfect World, 37 Games, Lilith Games, Leiting Games.

Pada acara pelancaran Spark 2022 yang dihoskan oleh Tencent Games pada 27 Jun, lebih daripada 40 produk permainan dilancarkan. Nombor ini setanding dengan NetEase. Pada pelancaran produk NetEase Connect 2022 yang diadakan pada 20 Mei, lebih daripada 40 permainan juga dilancarkan.

Lihat juga:Tencent Games mengeluarkan lebih daripada 40 produk dan projek di SPARK 2022