Ant Group melabur lebih daripada 1.88 bilion yuan dalam R&D tahun lalu

Ant Group, syarikat kewangan yang dimiliki oleh gergasi teknologi China Alibaba, mengumumkan“Laporan Kelestarian 2021”Pada hari Rabu, strategi pembangunan lestari ESG empat-dalam-satu “inklusif digital”,” hijau dan rendah karbon”, “inovasi teknologi” dan “ekologi terbuka” dilancarkan secara rasmi.

Laporan itu mendedahkan perincian pelaburan R&D Ant Group untuk pertama kalinya. Pada tahun 2021, pelaburan R&D melebihi 18.8 bilion yuan (AS $2.81 bilion), dan kadar pertumbuhan pelaburan R&D melebihi 39% selama tiga tahun berturut-turut. Dalam laporan itu, Eric Jing, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Ant Group, mengatakan bahawa syarikat akan terus melabur dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi teras, menyediakan produk dan perkhidmatan terkemuka di dunia, dan meningkatkan perkongsian teknologinya sendiri untuk membantu peningkatan digital ekonomi sebenar.

Data laporan menunjukkan bahawa pada tahun 2021, Alipay adalah yang pertama melaksanakan kebijakan pengurangan yuran dan pengagihan keuntungan, mengurangkan kos operasi perusahaan kecil dan mikro sebanyak 5 bilion yuan dalam lebih dari setengah tahun. Ant Group juga telah mencapai peneutralan karbon dalam julat operasi seperti yang dijadualkan. Sumbangan amal terkumpul sepanjang tahun mencapai 1.104 bilion yuan, dan 1.039 bilion yuan disumbangkan melalui organisasi kerjasama amal seperti Ant Foundation (dana yang tidak digunakan dikhabarkan akan digunakan seperti yang dirancang).

Lihat juga:Ele.me, platform penghantaran makanan yang disokong oleh Alibaba, melancarkan perakaunan karbon

Laporan itu juga menunjukkan bahawa pada tahun 2021, Ant Group akan mengambil sejumlah langkah untuk meningkatkan tadbir urus korporat dan memberikan peranan penuh kepada peranan penting tadbir urus korporat dalam pencegahan risiko. Langkah-langkah ini termasuk terus memperkuat peranan dewan pengarah, memperluas ruang lingkup tanggungjawab pengarah, dan menubuhkan jawatankuasa konflik kepentingan dewan baru, jawatankuasa pengurusan risiko dan perlindungan pengguna, dan jawatankuasa perlindungan privasi dan keselamatan data.

Sejak 2017, kami pertama kali belajar dari konsep ESG (“Alam Sekitar, Masyarakat dan Tadbir Urus”), dan mengemukakan komitmen untuk “membina masyarakat yang lebih baik di masa depan” untuk pertama kalinya. Ant Group telah menerbitkan laporan pembangunan berterusan tahunannya selama enam tahun berturut-turut.

Jing mengatakan dalam laporan itu, “Setelah penyelidikan dan perbicaraan yang luas, kami telah memutuskan untuk memperkenalkan kerangka ESG yang komprehensif untuk meningkatkan sistem pemerintahan pembangunan lestari syarikat dan memimpin penciptaan nilai dan kestabilan Ant ke masa depan. Ini adalah kita yang menjadikan dunia tidak sukar. Warisan misi” perniagaan yang dilakukan “juga merupakan komitmen dan tindakan kami yang sungguh-sungguh untuk masa depan yang lebih baik.”