2021 Chengdu Biennale: Seni menerangi kota, Chengdu merangkul dunia

2021 Chengdu Biennale kini diadakan di Chengdu, ibu kota budaya barat daya. Sorotan dalam kalendar seni ini akan berlangsung hingga April 2022.

Biennale adalah pameran seni berskala besar yang diadakan setiap dua tahun berturut-turut. Sebagai salah satu pameran seni visual antarabangsa yang paling berpengaruh, dwitahunan ini tidak mengehadkan bentuk seni khusus karya yang dipamerkan, tetapi secara rutin memberi tumpuan kepada seni kontemporari yang sangat relevan dengan kehidupan seharian masyarakat manusia pada abad ke-21.

Tema Chengdu Biennale tahun ini adalah “Super Convergence”. Lu Peng, sejarawan seni dan pengarah jawatankuasa akademik Chengdu Biennale, mengatakan dalam wawancara dengan Pandaily bahawa “integrasi super” menangkap kepelbagaian dan kerumitan dunia global sekarang. “Tema ini ingin memberitahu kita bahawa logik pemikiran tunggal, klasifikasi perkara yang sederhana, logik memahami dunia sebagai ruang siang dan malam, tidak lagi berlaku pada zaman ini”.

Bagi artis Zhang Xiaotao, tema “Super Convergence” mewakili “Penyelesaian untuk Dunia Pasca Covid” dan “Dialog Antara Dunia Berganda.” Dia membawa karya multimedia digital untuk dwitahunan yang menampilkan tema yang berkaitan dengan wabak itu. “Ini mengenai cara saya melalui masa ini sebagai seorang seniman. Bagaimana kita mengekspresikan diri secara fizikal di dunia hari ini? Bagaimana kita menangani era ini”? Tentang asal-usul karyanya, “jelas Zhang.

Penganjur Chengdu Biennale telah menubuhkan lapan bahagian tema, Dari Song Dong, Lebih daripada 500 karya oleh hampir 280 seniman termasuk Cao Fei, Xu Bing, Anish Kapoor, Tony Cragg, Du Hesu, Carsten Holler, Katharina Gross, dan lain-lain akan dipersembahkan di sini. Pemahaman unik mengenai pelbagai isu kontemporari yang dihadapi oleh masyarakat manusia-dari perspektif global dan tempatan, ekologi dan estetika, belia dan penciptaan, tradisi dan avant-garde. Lu Peng menunjukkan: “Sebenarnya, penonton dapat membayangkan bentuk seni, bahan, teknologi dan konsep seni yang mungkin dari pameran.”

Satu lagi perkara yang perlu diperhatikan ialah dua muzium yang baru siap untuk dwitahunan, iaitu Muzium Seni Chengdu Tianfu dan Muzium Seni Kontemporari Chengdu. Reka bentuk bekas itu diilhamkan oleh bentuk mawar kapas, yang mengingatkan nama samaran Chengdu “Cotton Rose City” (). Dengan budaya Sichuan sebagai terasnya, muzium ini didedikasikan untuk pembangunan seni dan mempamerkan karya seni klasik tempatan, kebangsaan dan antarabangsa. Reka bentuk seni bina Muzium Seni Kontemporari melambangkan puncak gunung yang mengelilingi bandar Chengdu. Ia akan memberi tumpuan kepada pembangunan seni di peringkat antarabangsa dan mempromosikan pembangunan seni Chengdu yang berpandangan ke hadapan dan antarabangsa.

Terletak di Taman Seni Tianfu, kedua muzium ini juga merupakan bagian dari rancangan Chengdu untuk menjadi “Park City”, konsep yang pertama kali diusulkan oleh Presiden Xi Jinping pada tahun 2018 yang menyerukan kota masa depan yang lebih berorientasi pada orang, ramah lingkungan dan berkelanjutan. Shanghai adalah bandar lain di China yang menjadi tuan rumah dwitahunan. Ia telah mengubah wajah bandar dari pusat kewangan menjadi hab serantau yang penting untuk seni kontemporari, menarik sejumlah besar artis, muzium, galeri dan institusi penyelidikan seni. Chengdu kini berada di jalan yang sama, menjadi “ibu kota seni ketiga” China setelah Beijing dan Shanghai.

Lihat juga:Influencer Li Ziqi, syarikat rakan kongsi Weinian, ekuiti Ziqi Culture yang dipegang oleh Weinian dibekukan

Sebagai pameran seni terbesar pada era pasca-wabak, Chengdu Biennale tidak hanya mewakili lingkaran seni Chengdu dan China, tetapi juga mewakili usaha lingkaran seni global untuk mempromosikan persefahaman. “Menangkap keperluan seni di peringkat tempatan, wilayah, nasional dan etnik dalam konteks globalisasi sambil tetap tidak dapat dipisahkan dari dunia adalah ujian bagi sebuah negara, sebuah kota, pameran dan kurator terakhir,” kata sejarawan seni Lu Peng mengenai cabaran menyeimbangkan tempat dan global ketika mendekati seni. “Itulah sebabnya kami mempunyai slogan’Seni menerangi kota. Chengdu merangkul dunia’.”