Xiaomi menduduki tempat ke-4 dalam 50 jenama global BrandZ teratas, diikuti oleh OPPO di kedudukan ke-6

Pada 10 Mei, Kantar dan Google melancarkan “Laporan Jenama Global 50 BrandZ ™ 2021 di China”. Xiaomi menduduki tempat keempat, dengan Alibaba, ByteDance dan Huawei berada di kedudukan empat teratas dalam senarai. OPPO, pembuat telefon pintar lain, menduduki tempat keenam dan dipilih sebagai pembangun jenama global yang sangat baik di China.

Ini adalah tahun kelima Kantar dan Google bersama-sama mengeluarkan laporan penyelidikan “BrandZ ™ Global Brands in China”.

Berbeda dengan tahun-tahun sebelumnya, “Laporan” menambahkan 4 pasaran baru muncul, termasuk India, Indonesia, Brazil, dan Mexico, meliputi 11 pasaran dengan potensi eksport yang lebih besar untuk jenama China, dan industri di mana jenama China lebih aktif di pasaran luar negara Terdapat 15. Jawatankuasa pemilihan memilih 50 Jenama Global China teratas dengan memberi setiap syarikat skor dalam salah satu daripada tiga kategori yang mewakili “elemen utama kekuatan jenama”-syarikat yang mesti bermakna, dibezakan dan menonjol.

Walaupun wabak pneumonia mahkota baru telah memberi kesan besar kepada ekonomi global, syarikat-syarikat China terus melabur dalam komunikasi dan inovasi jenama, dan telah menunjukkan tekad mereka untuk mempromosikan pembangunan jenama dan pertumbuhan yang selamat di luar negara.

Lihat juga:BrandZ mempunyai 15 syarikat China dalam 100 jenama paling berharga di dunia

Sejak Xiaomi menjadi global pada tahun 2014, syarikat ini telah memasuki lebih dari 100 negara dan wilayah di seluruh dunia, menjadi salah satu daripada tiga perniagaan global teratas dalam industri telefon pintar, dan telah menetapkan kedudukan dominan di banyak pasar penting. Pada tahun 2020, pasaran luar negara akan menyumbang separuh daripada pendapatan Xiaomi dan menjadi syarikat yang benar-benar global.

Kekuatan jenama OPPO juga meningkat, terutama di pasaran maju. Sejak 2018, ia meningkat dengan kadar pertumbuhan tahunan lebih dari 30%. Di pasaran baru muncul, OPPO menduduki tempat kedua dengan kekuatan jenama yang luar biasa.

Kantar Brandz ™ adalah sumber pengetahuan dan pandangan global yang terkemuka mengenai ekuiti jenama dan penilaian. Dengan menyiasat lebih daripada 860,000 pengguna di 11 pasaran di seluruh dunia, ia bertujuan untuk membentangkan nilai jenama di mata pengguna di seluruh dunia.