Xiaoi Robot Memohon Mahkamah untuk Melarang Apple Menjual iPhone

Xiaoi Robot-Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology Co., Ltd-ArkibMemfailkan saman terhadap Apple pada 3 September lalu, menuduh syarikat itu melanggar hak patennya.

Firma kecerdasan buatan itu meminta Apple menghentikan pelanggaran hak paten yang melibatkan Siri dan berhenti membuat, menjual, menggunakan, berjanji untuk menjual dan mengimport produk iPhone yang melanggar hak paten.

Yuan Hui, pengasas, ketua dan CEO Xiaoi Robotics, mengatakan dalam satu kenyataan, “Apple terus membuat dan menjual produk yang melanggar paten kami. Syarikat itu tidak menghormati hak harta intelek syarikat lain. Mereka perlu segera berhenti melanggar kami. Hak paten!”

Koi berpendapat bahawa teknologi pengecaman pertuturan Apple, Siri, melanggar paten syarikat yang diajukan pada tahun 2004, yang kemudian disetujui pada tahun 2009. Paten ini adalah salah satu paten asas robot interaktif manusia-komputer di China. Sistem ini mempunyai lebih daripada 800 juta pelanggan dan boleh mengarahkan robot untuk membuat pertanyaan, bermain permainan, dan berbual dengan robot dalam bahasa semula jadi.

Apple memulakan Siri pada iPhone 4S pada tahun 2011, diikuti oleh keseluruhan barisan produk. Siri menjadi perkhidmatan utama untuk interaksi kecerdasan buatan produk Apple.

Tahun lalu, Mahkamah Agung Rakyat Republik Rakyat China mengeluarkan keputusan pentadbiran, yang memutuskan bahawa Apple Computer Trading (Shanghai) Co., Ltd. kehilangan tuntutan itu dan mengesahkan bahawa hak paten Xiaoi Robot yang disebutkan di atas adalah sah.

Ogos lalu,Little i robotTuntutan itu diajukan di Mahkamah Tinggi Rakyat Shanghai, secara resmi menuntut agar Apple menghentikan pelanggaran hak paten dan membayar pampasan 10 miliar yuan ($1,4 miliar), mencatat rekod bagi syarikat teknologi China untuk menuntut royalti dari syarikat teknologi asing.

Lihat juga:CATL menyaman CALB kerana melanggar paten