WeChat mengeluarkan laporan data percutian Festival Musim Bunga

Pada hari Selasa, aplikasi sosial Tencent WeChat,Siarkan laporan percutian Festival Musim Bunga 2022(31 Januari-5 Februari). Laporan ini menunjukkan beberapa tabiat penggunaan dan penggunaan baru orang Cina.

Tahun ini, “fungsi berkat” WeChat yang dilakukan dalam bentuk sampul merah ditingkatkan. Ciri popular ini memperkenalkan sampul sampul merah yang direka khas dan disesuaikan, dan membolehkan pengguna menghantar sampul merah melalui akaun video WeChat.

Laporan menunjukkan bahawa semasa percutian Festival Musim Bunga, lebih daripada 380 juta sampul merah diterima melalui platform, dan jumlah pertukaran sampul merah khas melebihi 5 bilion kali. Salam yang paling popular tahun ini adalah “menjadi kaya dalam semalam”, yang nampaknya mencerminkan harapan semua orang untuk tahun baru.

Semasa siaran langsung Gala Festival Musim Bunga selama empat jam, lebih daripada 120 juta orang menonton video WeChat dalam bentuk menegak, ciri yang mendapat pujian daripada penonton. Pada masa yang sama, trend merakam Festival Musim Bunga dengan video pendek dan membagikannya kepada saudara-mara dan rakan-rakan menjadi lebih biasa tahun ini.

Ia sentiasa menjadi tradisi untuk membeli barang-barang untuk keluarga semasa Festival Spring. Laporan WeChat menunjukkan bahawa jumlah transaksi program mini meningkat sebanyak 51.8% tahun ke tahun, dan jumlah lawatan program mini di pusat membeli-belah meningkat sebanyak 25.5% tahun ke tahun. Pada Malam Tahun Baru, transaksi penghantaran makanan di WeChat meningkat sekitar 13.8% berbanding tahun 2020.

Semasa Festival Musim Bunga, program mini urusan kerajaan membantu mencegah dan mengawal wabak semasa Festival Musim Bunga semasa percutian. Laporan menunjukkan bahawa jumlah lawatan ke sejarah perjalanan dan program mini perubatan masing-masing meningkat sebanyak 248.8% dan 62.7% dari tahun ke tahun.

Lihat juga:Meituan melihat peningkatan pesanan harian purata menggunakan renminbi digital semasa Festival Musim Bunga

Cara orang Cina merayakan Tahun Baru di WeChat nampaknya menjadi lebih rendah karbon dan mesra alam. Data menunjukkan bahawa jumlah daftar masuk tanpa kertas dan daftar masuk hotel melalui program mini masing-masing meningkat sebanyak 82.3% dan 22.2% dari tahun ke tahun.

Di samping itu, laporan menunjukkan bahawa lebih banyak orang mula menggunakan “model penjagaan” WeChat semasa Festival Musim Bunga, dan lebih daripada 11 juta pengguna telah mendaftar untuk ciri ini, peningkatan 179% berbanding dengan cuti Hari Kebangsaan pada tahun 2021.