Vivo mengembangkan cip bebas, berusaha meningkatkan keupayaan pengimejan

Jiemian News melaporkan pada hari Isnin bahawa Vivo nampaknya sedang mengembangkan cipnya sendiri untuk perantinya, yang pertama untuk syarikat itu, tetapi dengan sedikit perincian mengenai prosedur dan prosesnya. Terdapat khabar angin bahawa cip akan memberi tumpuan kepada peningkatan keupayaan pengimejan peranti telefon bimbit syarikat.

Seawal Mei tahun lalu, netizen menyedari bahawa Vivo telah melamar dua tanda dagangan cip, yang diberi nama “Vivo SoC” dan “Vivo Chip”. Tanda dagangan, yang dipohon pada bulan September 2019, merangkumi kategori yang merangkumi rangkaian produk yang berkaitan dengan pemproses seperti CPU, modem, cip komputer, litar bercetak dan peranti penyimpanan komputer.

Tarikh permohonan cap dagang hampir dengan masa Vivo menafikan bahawa ia sedang membangunkan chipset sendiri. Pada 23 September 2019, Naib Presiden Eksekutif Vivo Hu Baishan mengatakan dalam wawancara bahawa syarikat itu sedang mempertimbangkan untuk mengambil bahagian dalam reka bentuk cip SoC setahun setengah yang lalu. Vivo mula merekrut sejumlah besar jurutera dan yang lain yang akan bekerja dalam pasukan chipset. Syarikat itu mengatakan bahawa ia merancang untuk membina pasukan cip 300-500 orang di masa depan, tetapi selain membuat cip, pasukan ini juga akan memulakan rancangan pembangunan lain.

Lihat juga:Vivo meminta pembangun aplikasi untuk mengkaji semula syarat pematuhan privasi data

Hu Baishan kemudian mengatakan: “Untuk memenuhi kebutuhan pengguna dengan lebih baik, kami memilih untuk berpartisipasi dalam proses R&D pengeluar hulu. Berdasarkan permintaan ini, Vivo mulai masuk ke tahap reka bentuk awal cip SoC.”

Beliau berkata langkah pertama adalah untuk membina keupayaan untuk menentukan cip itu, dan sama ada untuk terus mendalam selepas itu akan bergantung kepada bagaimana keadaan berjalan.