Vivo mengeluarkan perincian cip pengimejan V1 yang direka sendiri

Vivo melancarkan cip pengimejan yang direka sendiri, V1, pada sidang media di Shenzhen minggu lalu. Sepanjang acara itu, vivo memperkenalkan cip dan menjelaskan empat matlamat strategik jangka panjangnya.

“V1 adalah cip litar bersepadu yang disesuaikan sepenuhnya yang didedikasikan untuk aplikasi pencitraan dan video dengan kualiti visual terkemuka. Sesuai dengan reka bentuk sistem pencitraan vivo, cip pencitraan V1 mengoptimumkan senario aplikasi telefon pintar seperti pratonton pemidang tilik dan rakaman video. Layan keperluan pengguna dengan lebih baik,” kata Hu Baishan, naib presiden eksekutif dan COO vivo.

Cip pengimejan Vivo, V1, telah dikembangkan selama hampir dua tahun, memanfaatkan karya lebih dari 300 kakitangan R&D dan pakar makmal pengimejan. Ke depan, jalan vivo untuk memimpin teknologi pemprosesan imej (IP) yang inovatif di peringkat cip akan berpusat pada empat landasan strategik: sistem imej, sistem operasi, reka bentuk industri dan prestasi. Vivo akan memfokuskan sumbernya secara strategik untuk mensimulasikan keperluan pengguna yang diketahui melalui reka bentuk IP dan mengembangkan algoritma pemprosesan imej inovatif utama tanpa perlu melakukan pembuatan cip.

“Selain meningkatkan estetika visual dan kesan pengimejan produk Vivo, cip pengimejan V1 juga bertujuan untuk menyalurkan resonansi emosi melalui ekspresi visual untuk memberikan pengalaman yang lebih baik kepada pengguna,” tambahnya.

Sistem pengimejan adalah sebahagian daripada strategi teras jangka panjang vivo. Hari ini, Vivo telah banyak melabur dalam bidang ini selama lebih dari 5 tahun, mencapai banyak kejayaan seperti kestabilan sendi sejagat dan sorotan selfie. Pada bulan Disember 2020, Vivo dan Zeiss mengumumkan kerjasama strategik jangka panjang dalam inovasi pengimejan mudah alih.

Lihat juga:Vivo mengesahkan bahawa siri X70 mempunyai cip pengimejan V1 yang dikembangkan sendiri

Perkongsian ini mempunyai dua aspek kerjasama, yang pertama adalah barisan pembangunan produk. Salutan T* Zeiss dan gaya potret Biotar sudah boleh dilihat dalam siri X60 vivo. Dimensi kedua adalah penerokaan bersama untuk membentuk masa depan melalui pencitraan mudah alih, memimpin kemajuan teknologi fotografi dan video profesional seterusnya.