Tiga dihukum penjara kerana membuat dan menjual program penipuan kejutan Tuhan yang benar

Pada bulan Jun 2021, polis di Distrik Xuhui, Shanghai membongkar kes membuat dan menjual program kecurangan permainan Mihoyo yang disebut “True God Impact” dan menangkap tiga suspek, yang melibatkan sekitar 2 juta yuan (296.200 dolar AS). Baru-baru ini,Mahkamah Daerah menjatuhkan hukuman tiga defendan antara satu tahun, enam bulan hingga empat tahun.

Mahkamah memutuskan bahawa antara Oktober 2020 dan Mei 2021, terdakwa Zhou dan terdakwa Sun dan yang lain berunding bersama, dan Zhou menghubungi terdakwa Yao untuk mendapatkan data yang relevan dari permainan “True God Impact” dan memberikan Zhou Program pemalam digunakan untuk mengembangkan dan menghasilkan permainan. Menurut penilaian kehakiman, dari Oktober 2020 hingga Mei 2021, terdakwa menjual lebih dari 40,000 kad plug-in dari pelbagai jenis, berjumlah sekitar 2 juta yuan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan perkembangan pesat industri permainan dalam talian China, industri teduh yang bergantung kepada pemalam untuk keuntungan dan perkhidmatan operasi swasta haram untuk keuntungan juga telah berkembang. Pemalam melanggar peraturan permainan dan ekologi pemain dengan mengganggu kod permainan, dan tetapan pelayan juga disyaki melanggar undang-undang hak cipta dan menyebabkan bahaya serius kepada pasukan pembuatan permainan. Industri hitam dan kelabu seperti itu terdedah kepada kebocoran maklumat pengguna, menyebabkan kerugian ekonomi dan harta benda kepada pemain.

Sebagai tindak balas kepada ini, pada bulan Jun 2020, Pentadbiran Hak Cipta Nasional, Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat dan dua kementerian dan komisi lain bersama-sama melancarkan tindakan khas untuk menjelaskan keperluan mendesak untuk memerangi pelanggaran dan cetak rompak seperti penggodam menyerang permainan dalam talian, pencurian kod atau pemalam.

Lihat juga:True God mempengaruhi penerbit miHoYo untuk menuntut Mintrust

Syarikat permainan juga bekerjasama rapat untuk menangani situasi tersebut. Pada bulan Jun 2021, sejumlah syarikat permainan di Shanghai bergabung dengan pihak berkuasa kehakiman dan universiti terkenal untuk membentuk pakatan untuk memberi amaran kepada pengguna akhir mengenai bahaya menggunakan sumber permainan tidak rasmi dan tidak sah, dan bersama-sama membangun sistem pertahanan dan serangan terhadap aktiviti haram seperti pemalam.