Tesla China menyelesaikan projek pengeluaran cerucuk pengecasan super, merancang untuk menghasilkan 10,000 supercharger setiap tahun

BJNewsLaporanPada hari Selasa, Tesla telah menyelesaikan projek pengeluaran cerucuk pengisiannyaShanghai, China. Projek ini siap secara rasmi pada 20 Ogos dan diuji dari 21 Ogos hingga 25 September. Ujian penerimaan akan selesai pada 26 September hingga 30 Oktober.

Laporan penyesuaian bukan utama projek cerucuk pengisian Tesla dan langkah-langkah pelaksanaan perlindungan alam sekitar mengingatkan bahawa projek itu dilancarkan secara rasmi pada 20 Januari tahun ini. Kawasan pembinaannya hampir 10,000 meter persegi, dan output tahunan yang dirancang adalah 10,000 cerucuk pengecasan super.

Projek ini dikatakan terdiri daripada supercharger generasi ketiga Tesla dengan kadar pengecasan maksimum 250kW. Beberapa model, seperti Model 3, akan dapat meningkatkan jarak sekitar 250km setelah mengecas selama 15 minit pada daya puncak.

Tahun lalu, Tesla China mengumumkan EIALaporanProjek cerucuk pengisian menerbitkan maklumat penilaian kesan alam sekitar projek pembinaan Shanghai di laman web rasminya. Laporan itu menunjukkan bahawa jumlah pelaburan projek itu adalah 42 juta yuan (6.503 juta dolar AS) dan tempoh pembinaannya adalah 6 bulan. Pelarasan projek utama telah menelan kos 17.8 juta yuan, di mana 150,000 yuan telah dilaburkan dalam perlindungan alam sekitar, dan tempoh pembinaan adalah sehingga 3 bulan.

Lihat juga:Tesla Shanghai Gigabit menghasilkan 450,000 kenderaan setahun

Semasa pembinaan projek itu, Tesla membuat beberapa penyesuaian. Sebagai contoh, syarikat itu membuat kabel kotak simpang cerucuk pengisian, yang pada awalnya ditugaskan dan kemudian disusun semula untuk menambahkan kabel pembungkusan semula teras baru ke gudang.

Di samping itu, Tesla mengurangkan tenaga kerjanya dari 200 menjadi 150 pekerja, bergantung pada keperluan pengeluaran percubaan, dan melaksanakan rancangan operasi 22 jam selama 300 hari bekerja dengan jumlah masa pengeluaran 6,600h/a, kata thereport.

Menurut Tesla, syarikat itu kini mengendalikan lebih daripada 700 stesen pengecasan super dan lebih daripada 7,000 cerucuk pengecasan super di daratan China. Mengendalikan lebih daripada 700 stesen pengecasan destinasi dan lebih daripada 1,730 timbunan pengecasan destinasi. Rangkaian pengecasannya kini tersedia di lebih daripada 330 bandar China.