Tesla China menaikkan harga untuk Model S dan Model X, kenaikan kedua sejak Julai

Harga harga Model S jarak jauh dinaikkan kepada 859.990 yuan dari 829.990 yuan ($128.466), kenaikan 30,000 yuan, menurut laman web bahagian China pembuat kereta elektrik AS Tesla pada hari Rabu. Harga Vision Model X juga dinaikkan menjadi 909,99 juta yuan, meningkat 30,000 yuan.

Di Amerika Syarikat, harga kedua-dua model juga dinaikkan sebanyak $5,000. Tesla mengatakan alasan di sebalik kenaikan harga adalah penyesuaian strategi globalnya..
Dalam hal ini, penulis mengemukakan cadangan
Ini adalah kenaikan harga kedua untuk Model S dan Model X jarak jauh pada bulan lalu.

Model S Remote dilancarkan secara rasmi di laman web rasmi Tesla China pada 28 Januari, dengan harga 799,900 yuan, dan dijangka akan dihantar pada suku pertama 2022.

Sebagai tindak balas terhadap kenaikan harga, beberapa netizen berkata, “Saya tidak peduli dengan model lain. Saya menunggu harga Model 3 turun menjadi 200,000 yuan.”

Pada masa ini, Model S dan Model X dihasilkan di kilang Tesla di Amerika Syarikat. Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk sebelum ini menyatakan bahawa sebab utama kenaikan harga adalah rantaian bekalan yang ketat dan kos bahan mentah yang tinggi.

“Strategi harga Tesla sangat mudah. Kami mahu lebih banyak pengguna membeli kenderaan tenaga baru dengan harga terendah,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Awal bulan ini, Pandaily melaporkan bahawa Tesla China telah menurunkan harga Model 3 yang popular, menetap pada harga keseluruhan bersubsidi baru sebanyak 235,900 yuan, yang bertujuan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan sebenar turun naik kos.

Lihat juga:Tesla China menurunkan harga Model 3 dan terus beralih ke bateri yang lebih menjimatkan

Tesla baru-baru ini mengeluarkan laporan kewangan suku kedua yang menarik. Jumlah pendapatan syarikat pada suku kedua mencapai 11.958 bilion dolar AS, sementara pendapatan perniagaan automotifnya melebihi 10 bilion dolar AS untuk pertama kalinya. Keuntungan bersih GAAP AS adalah AS $1.142 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 998%.

Pada suku kedua, penghantaran kereta barunya melebihi 200,000, menjadikan rekod penjualan suku tahunan.