Tencent untuk mengurangkan kepentingannya dalam kumpulan teknologi Singapura Sea

Raksasa permainan China Tencent berkata pada hari SelasaIa akan mengurangkan kepentingannya dalam syarikat permainan dan e-dagang Singapura Sea Ltd., mengurangkan hak mengundi mereka di bawah 10 peratus.

Ditubuhkan oleh Li Xiaodong pada tahun 2009, Sea mempunyai tiga platform perniagaan utama: e-dagang Shopee, permainan dalam talian Garena, dan kewangan digital SeaMoney. Li Xiaodong lulus dari Jabatan Kejuruteraan Shanghai Jiaotong University. Pada bulan Ogos 2021, dia menduduki tempat pertama dalam senarai orang terkaya di Singapura dengan $19.8 bilion.

Goldman Sachs, Morgan Stanley dan Bank of America menasihati perjanjian itu. Tencent akan menjual 14.5 juta saham pada harga $208.00 hingga $212.00 sesaham, menjadikan jumlah penjualan menjadi sekitar $3.1 bilion, menurut lembaran syarat yang ditinjau oleh Reuters. Perjanjian itu belum berharga, menurut orang yang mengetahui perkara itu. Penjualan itu mengurangkan saham Tencent kepada 18.7 peratus daripada 21.3 peratus.

Mengenai penjualan saham, Tencent mengatakan hasilnya akan digunakan untuk membiayai pelaburan dan aktiviti sosial lain, seperti filantropi. Tencent juga berjanji untuk tidak menjual saham di Sea selama enam bulan akan datang.

Pengumuman itu dibuat kurang dari sebulan setelah Tencent mengumumkan akan mengagihkan kira-kira 460 juta saham JD.com, peruncit terbesar di China, kepada pemegang saham dalam bentuk dividen interim. Pemegangan saham Tencent di JD.com akan turun dari 17% menjadi 2.3%, kehilangan statusnya sebagai pemegang saham terbesar JD.com.

Lihat juga:Tencent mengedarkan saham JD kepada pemegang saham Liu Zhuming meletak jawatan sebagai pengarah JD