Tencent Cloud melancarkan sub-jenama untuk meningkatkan penyelesaian pembangun produk audio dan video

Bahagian perkhidmatan awan Tencent telah melancarkan sub-jenama audio dan video baru yang akan menyediakan satu set alat dan program perisian bersepadu untuk mempermudah pengembangan produk dan meningkatkan pengalaman pengguna akhir di pelbagai industri.

Gergasi teknologi China itu turut mengumumkan rangkaian komunikasi baharu dikenali sebagai RT-ONE yang menggabungkan Rangkaian Komunikasi Masa Nyata Tencent Cloud (TRTC), Rangkaian Pesanan Segera (IM) dan Rangkaian Pengedaran Kandungan (CDN) yang akan memberikan masa dan prestasi tindak balas rangkaian yang lebih baik.

Rangkaian RT-ONE “tiga-dalam-satu” mendakwa sebagai asas produk PaaS (platform-sebagai-perkhidmatan) yang paling komprehensif dalam industri untuk komunikasi audio-video, penyelesaian sehenti untuk industri seperti pendidikan, peruncitan, kewangan dan hiburan, kata syarikat itu pada sidang media di Shenzhen pada hari Selasa.

“Media streaming interaktif video, audio dan langsung disatukan ke dalam semua industri. Pada masa yang sama, ada banyak ruang untuk peningkatan dalam produk itu sendiri dan pengalaman pengguna berikutnya,” kata Li Yutao, naib presiden Tencent Cloud, pada acara tersebut.

“Pengalaman luar talian kami bergerak ke ruang dalam talian dengan lancar. Ekosistem kandungan-termasuk perkhidmatan dan produk audio dan video-kini memerlukan standard yang lebih tinggi untuk rangkaian asas dan keupayaan teknologi lain,” tambahnya.

Tencent mengatakan bahawa jenama baru akan menyediakan pelanggan dengan siaran langsung mudah alih, video pendek, rangkaian TRTC, IM dan produk rangkaian pengembangan perisian lain untuk memastikan pengalaman yang dioptimumkan dan menurunkan halangan masuk untuk pemaju dalam bentuk “pakej bersepadu”.

Bagi pengguna, ini bermaksud sambungan berkelajuan tinggi tanpa kelewatan untuk produk audio dan video, seperti kelas dalam talian, persidangan video, pusat panggilan, siaran langsung e-dagang, platform sosial, pertandingan e-sukan dan bilik pameran maya.

Lihat juga:Tencent Music Entertainment mengakui tekanan peraturan setelah memberikan prestasi Q1 yang kukuh

Wabak pneumonia mahkota baru telah mencetuskan lonjakan permintaan untuk produk audio dan video yang boleh dipercayai. Data dari Tencent menunjukkan bahawa semasa wabak ini, rata-rata masa harian interaksi suara dan video masa nyata di pelbagai platform syarikat melebihi 3 bilion minit. Alat persidangan video berasaskan awannya, Tencent Conference, menarik lebih daripada 100 juta pengguna dalam 245 hari pertama setelah dilancarkan pada bulan Disember 2019.

Pengarah produk CDN syarikat Long Liao menambah bahawa Tencent akan terus meneroka pasaran luar negara termasuk Asia Tenggara, Timur Tengah, dan Afrika, dengan fokus pada pengembangan perniagaan permainan dan e-dagang.