Tencent berhasrat untuk menswastakan platform media streaming Douyu

Tencent merancang untuk menswastakan Douyu, salah satu platform media streamingnya, kerana para eksekutifnya mempunyai perbezaan strategik,ReutersDilaporkan pada hari Khamis. Kedua-dua pihak enggan mengulas mengenai laporan tersebut.

Reuters mengatakan Tencent merancang untuk bekerjasama dengan sekurang-kurangnya satu firma ekuiti swasta dan kini sedang berbincang dengan bank pelaburan. Tencent, yang kini merupakan pemegang saham terbesar Douyu dan memegang 37% saham, bertujuan untuk menyelesaikan transaksi tahun ini. Douyu adalah salah satu platform pemasaran permainan utama Tencent dan laman streaming permainan video kedua terbesar di China.

Laporan itu memetik orang yang mengetahui perkara itu sebagai berkata bahawa eksekutif Douyu dibahagikan sama ada untuk menegaskan siaran langsung permainan sebagai perniagaan teras mereka atau beralih kepada siaran langsung hiburan yang lebih menguntungkan. Walaupun pengasas bersama dan ketua pegawai eksekutif Douyu Zhang Wenming mengundurkan diri bulan lalu, ketegangan tidak berkurang.

Pada 7 Disember 2021, Douyu mengumumkan perubahan dalam dewan pengarah dan pengurusan.Zhang Wenming secara sukarela mengundurkan diri sebagai pengarah dan co-CEO kerana alasan peribadi. Pengasas bersama Chen Shaojie kini menjalankan syarikat itu.

Perlu diperhatikan bahawa Douyu telah merancang untuk bergabung dengan Huya, platform siaran langsung permainan lain. Perjanjian berpusat mereka menunjukkan bahawa Tencent merancang untuk memperoleh semua saham Douyu melalui Huya. Selepas transaksi selesai, Tencent akan mendapat kawalan bebas terhadap entiti gabungan. Pada 12 Julai tahun lalu, Douyu mengumumkan melalui laman web rasminya bahawa ia merancang untuk menghentikan perjanjian penggabungan dengan Huya.

Lihat juga:Pengasas bersama Douyu Zhang Wenming meletak jawatan sebagai pengarah dan co-CEO

Ikan Betta ZengPrestasi tidak memuaskan pada suku ketigaTahun lalu, seperti yang ditunjukkan dalam laporan suku tahunannya. Data menunjukkan bahawa pada tahun 2021, pendapatan platform Q3 adalah 2.348 bilion yuan (AS $369 juta), penurunan tahun ke tahun sebanyak 7.8%, sementara kerugian bersih adalah 143.5 juta yuan. Pada Q3 2020, keuntungan bersih Douyu adalah 59.6 juta yuan.