Tajuk utama ByteDance menggunakan Douyin untuk mengembangkan perkhidmatan e-dagang

Toutiao, platform agregasi berita dan kandungan ByteDance, baru-baru ini mengeluarkan pengumuman yang menyatakan:Bahagian siaran langsung akan ditingkatkan sepenuhnyaPerkhidmatan streaming akan disediakan oleh Douyin, yang merupakan versi daratan China.

Pengguna dan pencipta dapat memindahkan atau mengintegrasikan izin siaran langsung akaun Toutiao mereka ke akaun Douyin sesuai dengan peraturan platform. Ini bermaksud bahawa platform telah menjadi platform pengalihan penting untuk Douyin.

Eksport Media CinaPlanet teknologiDikatakan bahawa Douyin Live dengan cepat disatukan ke dalam platform sejurus selepas pengumuman berita tersebut. Dalam cadangan maklumat di laman utama aplikasi, portal siaran langsung akan muncul setiap kali pengguna melayari lima atau enam kandungan. Lebih penting lagi, kandungan siaran langsung yang disyorkan pada masa ini adalah terutamanya mengenai e-dagang, yang bermaksud bahawa pengguna boleh berbelanja di ruang siaran langsung Toutiao seperti Douyin.

Di samping itu, Technology Planet mendapati bahawa untuk menjalankan perkhidmatan e-dagang Douyin, platform ini juga menyediakan fungsi untuk melihat pesanan e-dagang Douyin di laman utama peribadi pengguna, dan membolehkan penggunanya mengakses pembelian kupon Douyin di ruang siaran langsung mereka. Ini bermaksud bahawa Toutiao bekerjasama dengan Douyin untuk menjadi saluran e-dagang baru.

Pendapatan teras platform berasal dari iklan. Namun, dengan tercetusnya wabak ini pada tahun 2020, pendapatan iklan platform Internet telah terjejas hingga tahap tertentu. Untuk platform kandungan yang mapan ini, ada keperluan mendesak untuk mencari jalan keluar baru.

Lihat juga:GMV e-dagang Douyin meningkat 3.2 kali tahun ke tahun

Sebenarnya, banyak platform kandungan terkenal di bawah syarikat gergasi Internet lain juga beralih ke pengembangan perniagaan e-dagang dengan fokus yang berbeza. Penyemak imbas QQ Tencent bukan sahaja membolehkan pencipta meletakkan pautan membeli-belah di kawasan komen, tetapi juga membina platform e-dagang yang disyorkan yang disebut “QQ Browser Recommended Item” Penyemak imbas UC Alibaba melancarkan platform e-dagang “Songta Store” yang bebas dari Taobao di bahagian siaran langsung UC.