Syarikat analisis permainan Thinking Data menerima pembiayaan pusingan C + 100 juta yuan

Penyedia perkhidmatan analisis data besar industri permainan Thinking Data diumumkan pada 22 OgosPembiayaan C + bernilai 100 juta yuan (AS $14.65 juta) telah selesai, yang menampilkan pelaburan GGV Capital. Ini adalah pusingan ketiga pembiayaan dalam tempoh dua tahun, dengan jumlah hampir 600 juta yuan ($87.93 juta).

Firma itu ditubuhkan pada Julai 2015. Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Lu Chengtong mempunyai pengalaman luas dalam data permainan dan analisis data besar setelah bekerja di Tencent selama lima tahun sebelumnya. Pada masa ini, firma itu mempunyai kira-kira 250 ahli pasukan.

Untuk versi yang berbeza dan pelbagai jenis permainan, keperluan untuk pengumpulan data adalah berbeza, dan firma boleh menyediakan perusahaan dengan pelbagai kaedah pengumpulan data melalui sistem produk teknikal mereka sendiri. Sebaliknya, pasukan penganalisis syarikat boleh membahagikan keperluan ke dalam beberapa kategori dan memperbaikinya menjadi templat untuk pelaksanaan.

Pada masa ini, produk utama yang disediakan oleh syarikat adalah platform analisis data besar permainan yang dikembangkan sendiri. Boleh menyediakan syarikat permainan dengan penyelesaian analisis operasi data bersepadu.

Platform ini telah mencipta 10 model analisis termasuk analisis peristiwa, analisis pengekalan, analisis corong, analisis pengedaran, analisis laluan, pertanyaan SQL, analisis atribut, dan kluster pengguna. Platform ini dapat memproses 100 bilion data dan 5 juta tugas pertanyaan setiap hari. Di samping itu, ia juga mempunyai fungsi keselamatan seperti penyimpanan data yang disulitkan dan penghantaran data perusahaan permainan yang disulitkan.

Lihat juga:Thinking Data Security mengetuai pembiayaan Siri C bernilai $59 juta oleh Sequoia China

Dari segi pengkomersialan, firma itu telah melayani lebih dari 700 syarikat permainan pada masa lalu, seperti CMGE Technology, Paper Games, Century Games, Leiting Games, dll. Platformnya mempunyai akses kepada lebih daripada 4,000 permainan. Selepas pusingan pembiayaan ini, syarikat akan mempromosikan rancangan pengembangan pasaran luar negara sambil meningkatkan produknya, dan membantu lebih banyak syarikat permainan menjalankan perniagaan di luar negara.