Siri Nokia X60 yang akan datang akan menjalankan HarmonyOS, menurut sumber

Nokia X60 dan X60 Pro, yang mungkin merupakan telefon bimbit pertama Nokia dengan HarmonyOS, dijangka akan dilancarkan akhir tahun ini, menurut laporan media di Taiwan, China. Nokia juga merupakan pengeluar telefon pintar pertama yang dilengkapi dengan HarmonyOS selain Huawei.

Langkah itu dibuat ketika Nokia berusaha untuk membalikkan penurunan dalam telefon bimbit.

Nokia   Telah menjadi pembuat telefon bimbit yang mapan untuk sementara waktu, dan menargetkan Motorola pada tahun 1998, ketika syarikat itu membuat telefon bimbit ke-100 juta, menjadikannya pembuat telefon bimbit terbesar di dunia.

Walau bagaimanapun, dengan perkembangan teknologi, Nokia secara beransur-ansur tertinggal dalam reka bentuk telefon bimbit, dan akhirnya kehilangan sokongan pengguna.

Salah satu kesalahan yang dilakukan oleh syarikat itu adalah berpegang teguh pada sistem operasi Symbian yang ketinggalan zaman. Pada tahun 2009, telefon Android hanya memperoleh bahagian pasaran sebanyak 1.6%, tetapi pada akhir tahun 2013, bahagian pasaran mencapai kira-kira 80%, jauh melebihi pertumbuhan sistem operasi proprietari Nokia. Q4 2010, platform Android   Akhirnya melepasi sistem operasi Symbian Nokia untuk menjadi platform telefon pintar terbesar di dunia.

Pada bulan Ogos 2011, Nokia meninggalkan Symbian, dan kemudian melancarkan beberapa telefon pintar yang dilengkapi dengan sistem “Bella”,” MeeGo “dan” Windows Phone”. Tetapi pengguna tidak membelinya. Nokia masih mengeluarkan telefon baru setiap tahun, tetapi mereka tidak begitu popular seperti pengeluar telefon lain. Oleh itu, jualan masih rendah.

Nokia X60 yang akan datang mempunyai skrin melengkung, bateri 6000mAh dan kamera utama 200 megapiksel   Kamera

Kini jenama telefon bimbit seperti Xiaomi, Samsung, dan Motorola telah melancarkan telefon bimbit unggulan dengan penggambaran megapiksel, serta telefon bimbit dengan penggambaran megapiksel. Sekiranya Nokia X60 dilengkapi dengan HarmonyOS, ia dijangka akan dijual di pasaran China.

Netizen menantikannya, dengan seorang pengulas menulis, “Akhirnya menarik sedikit minat”, sementara yang lain menunggu tanda harga,” Jika harganya betul, ia pasti lelong besar. ” Pengulas lain malah membandingkan telefon bimbit dan sistem operasi dengan “pasukan suci”.

Pada Persidangan Pembangun Huawei sebelumnya, ketika Huawei secara rasmi melancarkan HarmonyOS yang dikembangkan sendiri, ia menimbulkan banyak kegembiraan. Di bawah tekanan dari sekatan AS, Huawei memulakan peralihan ke platform IoT sendiri, HarmonyOS, tahun lalu. Huawei meramalkan bahawa pada akhir 2021, jumlah peranti pintar yang menjalankan HarmonyOS akan mencapai 300 juta, dengan lebih daripada 200 juta peranti Huawei, dan selebihnya dari rakan pihak ketiga.

Pada awal bulan Jun, Kumpulan BAIC mengumumkan bahawa ia akan menggunakan HarmonyOS dalam model Arcfox Alpha S Huawei HI dan SUV petrol baru.

Lihat juga:Model SUV baru BAIC akan menggunakan Huawei HarmonyOS

Huawei mempunyai masa yang tepat untuk melesenkan sistem operasi telefonnya kepada Nokia. Kekurangan industri cip telah menghentikan perniagaan telefon pintar Huawei sendiri, dan syarikat itu nampaknya berusaha untuk meningkatkan pendapatan dengan melesenkan perisian dan menyingkirkan pergantungan semata-mata pada pelancaran perkakasan baru.