Sensor Tower melancarkan senarai pendapatan global penerbit permainan mudah alih China pada bulan Jun 2022

MenurutLaporan yang dikeluarkan oleh Sensor Tower pada 11 JulaiPada bulan Jun 2022, sebanyak 38 pengeluar China berada dalam senarai 100 pendapatan permainan mudah alih global teratas yang dikeluarkan oleh penerbit. Bersama-sama, syarikat permainan mudah alih memperoleh lebih dari $2 bilion, atau hampir 40% daripada jumlah pendapatan 100 pemaju.

15 penerbit teratas dalam senarai adalah: Tencent, NetEase, miHoYo, 37Games, Rhino Games, Lilith Games, IM30, Camel Games, Thunder Listening Games, Rivergame, Music Element, Yotta Games, IGG, Moon.

Dengan pelancaran multi-play, permainan mudah alih SLG strategi ruang angkasa “Infinite Lagrange” telah menghasilkan sejumlah pendapatan 9 bulan setelah dilancarkan. Pada bulan Jun, pendapatan gelaran meningkat sebanyak 163% bulan ke bulan, menduduki tempat kelapan dalam senarai pendapatan permainan mudah alih iOS China, menjadi produk permainan mudah alih kedua NetEase Games dalam isu ini.

Walaupun pelancaran versi 2.7 sedikit tertangguh, ini tidak menjejaskan jumlah pendapatan yang dibawa oleh True God Shock. Pada bulan Jun, pendapatan permainan mudah alih meningkat 56% bulan ke bulan, dan pendapatan miHoYo meningkat sebanyak 42%, kembali ke 5 penerbit permainan mudah alih global teratas.

Pada pertengahan bulan Jun, Stesen B melancarkan versi Korea dan Inggeris dari “Artery Gear Fusion”, ditambah versi Jepun dan tradisional Cina, menjadikan permainan ini sebagai produk permainan mudah alih dengan pendapatan tertinggi di bawah penerbit dalam senarai. Di pasaran domestik, permainan mudah alih pertempuran mendatar 3D “Space Hunter 3”, yang dilancarkan pada akhir bulan Jun, berjaya berada di antara 10 teratas dalam senarai pendapatan permainan mudah alih iOS China. Didorong oleh pelbagai nama, pendapatan penerbit dalam tempoh ini meningkat 61% bulan ke bulan, kembali ke tempat ke-23 dalam senarai pendapatan penerbit permainan mudah alih China.

Pembangun permainan China yang lain dalam senarai itu termasuk Brocade Technology, Star Union, Duoyi, JJworld, Yalla Group, YOOZOO Games, Palm Fun Technology dan Hero Games, dengan 38 penerbit China.

Lihat juga:Tencent menambah empat studio permainan baru

Sensor Tower mengatakan bahawa walaupun terdapat kekurangan kelulusan operasi penerbitan permainan, banyak permainan telah melancarkan kemas kini dan aktiviti kandungan berkualiti tinggi. Setelah sekian lama berada dalam senarai, mereka baru-baru ini terus mencatat rekod pendapatan baru, merangkumi SLG, persaingan, simulasi, catur dan kad, dll. Kategori. Walaupun terdapat beberapa produk baru di pasaran, didorong oleh pelaburan berterusan pengeluar permainan mudah alih, beberapa jalan telah membawa gelombang pertumbuhan baru.