Rantaian teh buih Nayuki meluluskan tawaran awam awal $500 juta di Hong Kong

Pada hari Ahad, Naxing Holdings, rangkaian teh buih berkualiti tinggi, meluluskan pendengaran tawaran awam awal (IPO) di Bursa Saham Hong Kong, membuka jalan bagi syarikat itu untuk menjadi jenama minuman mewah Cina yang pertama disenaraikan secara terbuka.

Nayuki mengemukakan tawaran untuk disenaraikan di Hong Kong pada malam Tahun Baru Imlek, berusaha mengumpulkan hingga $500 juta, lapor IFR Asia. Dengan JPMorgan Chase, CMB International dan Huatai Financial sebagai penaja bersama, syarikat itu akan melancarkan roadshow secepat minggu depan.

MenurutnyaProspektusPendapatan Nayuki hampir tiga kali ganda, dari 1.09 bilion yuan ($170.28 juta) pada tahun 2018 menjadi 3.06 bilion yuan ($478.32 juta) pada tahun 2020. Syarikat itu, yang memperoleh keuntungan bersih 16.64 juta yuan ($2.6 juta) tahun lalu, kini menuntut pangkalan pelanggan hampir 35 juta ahli. Hampir 70% pesanan dilakukan secara dalam talian, dan70%Pengguna syarikat adalah Gen Z dan Millennials.

Lihat juga:Rantai teh buih Cina Nayuki’s Tea mengeluarkan kertas putih mengenai tabiat “minum” milenium 2020

Syarikat unicorn bubble tea berhasrat untuk menggunakan hasil IPO untuk mengembangkan lagi rangkaian rumah teh, operasi digital dan meningkatkan keupayaan rantaian bekalanDilaporkan.

Terkenal dengan teh buahnya yang menyegarkan, bubble bubble tea dan roti bakar yang bergaya, Nayuki kini mempunyai 556 kedai di daratan China, Hong Kong, Singapura, Jepun dan Amerika Syarikat. Syarikat itu merancang untuk membuka 300 kedai baru pada tahun 2021 dan 350 kedai baru di bandar-bandar mewah China tahun depan, dengan sekitar 70 peratus daripadanya akan menjadi kedai “Nayuki Pro”-jenis kedai teh mewah baru yang dilancarkan pada bulan November. Tidak seperti kedai Nayuki sebelumnya, kedai Nayuki Pro, yang kebanyakannya terletak di kawasan perniagaan yang padat, menawarkan minuman teh baru dan barang bakar yang menyegarkan penumpang.

Ditubuhkan pada tahun 2015 oleh pasangan usahawan, isteri Peng Xin dan suami Zhao Lin, pengguna sasaran utama Nayuki adalah wanita profesional muda yang berminat dengan produk teh susu. Patten berkataTemu ramahPengusaha China mengatakan di media domestik bahawa tujuannya adalah untuk memenuhi keperluan wanita bandar moden dengan menggunakan bahan-bahan yang sihat dan merancang rumah teh jenama itu sebagai ruang yang sesuai untuk bersosial.

Menurut laporan oleh perunding industri China Insights, syarikat yang berpangkalan di Shenzhen itu menduduki tempat kedua di antara rangkaian kedai teh kelas atas China dengan pangsa pasar 17.7 peratus, di belakang HeyTea, yang mempunyai pangsa pasar 25.5 peratus dan bernilai $2.5 bilion. Nayuki bernilai hampir $2 bilion setelah menyelesaikan pusingan pembiayaan terbarunya pada bulan Disember, menarik pelabur termasuk Jack Ma’s Yunfeng CapitalDilaporkan.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Ele.Me, sebuah syarikat penghantaran makanan yang dimiliki oleh Alibaba, pasaran minuman teh China adalah dua kali lebih besar daripada pasaran kopi China. Pada tahun 2020, jumlah pasaran minuman teh China akan mencapai 442 bilion yuan (AS $69.04 bilion).