Pusingan iBattery Cloud Pra-A melebihi 100 juta yuan

IBattery Cloud baru-baru ini selesaiPusingan pembiayaan pra-A berjumlah lebih daripada 100 juta yuan($14.98 juta), yang diketuai oleh BlueRun Ventures, diikuti oleh Fosun Group dan K2VC. Dana ini akan digunakan untuk pembinaan kapasiti pengeluaran syarikat yang berterusan dan pengembangan pasukan R & D.

IBattery Cloud ditubuhkan pada tahun 2012 dan terlibat dalam sistem kawalan tenaga digital. Teknologi terasnya adalah sistem pertukaran tenaga digital yang ditentukan oleh perisian yang diedarkan berdasarkan teknologi maklumat tenaga. IBattery Cloud mempunyai pasukan teras yang mengintegrasikan pengeluaran dan penyelidikan, yang terdiri daripada pakar dalam dan luar negara dalam bidang elektronik kuasa, pengurusan bateri, penyimpanan tenaga, reka bentuk cip, pengembangan perisian, dll., Dan mempunyai kerjasama mendalam dengan Jabatan Kejuruteraan Elektrik Universiti Tsinghua.

Kerajaan China telah menetapkan sasaran karbon puncak dan neutral karbon rasmi, yang menjadikan penyimpanan tenaga sebagai industri baru yang berpotensi bernilai triliunan dolar. Walau bagaimanapun, isu keselamatan dan kos masih mempengaruhi perkembangan industri hingga tahap tertentu. Bateri adalah aset penting dalam sistem penyimpanan tenaga elektrokimia.

IBattery Cloud membina sistem pengurusan kitaran hayat bateri berdasarkan penyimpanan tenaga digital. Ia menerima dan menguruskan perbezaan antara bateri, memperkenalkan sistem teknikal Internet yang melindungi perbezaan terminal ke dalam bidang penyimpanan tenaga, membina paradigma aplikasi bateri baru berdasarkan rangkaian bateri yang dapat dikonfigurasi semula secara dinamik, dan mengubah sambungan bateri “keras” langsung tradisional menjadi kawalan program Sambungan fleksibel.

IBattery Cloud secara asasnya menghilangkan pengumpulan haba dan pelarian terma dengan memisahkan bateri yang disyaki tidak berfungsi dengan tepat dengan mengawal berapa lama setiap bateri disambungkan ke litar pengecasan dan pelepasan. Sistem ini masih boleh beroperasi secara normal selepas pengasingan kegagalan bateri yang disyaki, yang sangat meningkatkan ketersediaan sistem penyimpanan tenaga dan meningkatkan ekonomi sistem penyimpanan tenaga lebih daripada 30%.

Lihat juga:Xiaomi melabur dalam syarikat peralatan penyimpanan tenaga Aits

Teknologi penyimpanan tenaga digital perusahaan digunakan dalam pelbagai senario seperti penyimpanan tenaga berskala besar di sisi bekalan kuasa, penyimpanan tenaga bersama, stesen pangkalan 5G dan kuasa sandaran pusat data. IBattery Cloud telah melakukan kerjasama mendalam dengan syarikat terkemuka seperti China Huadian Group, China Three Gorges Group, China Mobile, dan State Grid Corporation of China, dan telah mencapai pendaratan teknologi dalam sejumlah proyek demonstrasi.