Pengasas Qudian Luo Min menarik diri dari Douyin dan Weibo

Luo Min, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat teknologi China Qudian, menukar nama akaun DouyinnyaPergi ke “Qudian untuk memasak hidangan” pada 2 Ogos. Lebih-lebih lagi, semua video yang berkaitan dengan Luo Min di akaun telah dihapus, sementara hanya 7 video yang berkaitan dengan perniagaan makanan yang disimpan.

Di samping itu, jumlah peminat di akaun Douyinnya kini telah dikurangkan menjadi 4.723 juta, penurunan sebanyak 360.000 dari tahap tertinggi. Selain itu,Luo Min memadamkan semua catatan lalu di Weibo. Pada 2 Ogos, Rowe menyiarkan mesej di pangkalan peminatnya yang mengatakan bahawa dia mungkin tidak akan melakukan siaran langsung untuk sementara waktu dan bahawa pekerjaannya sekarang akan tertumpu pada rantaian bekalan, penyelidikan dan pengembangan makanan, kualiti makanan dan banyak lagi.

Ditubuhkan pada bulan Mac 2014, Qudian telah bertindak sebagai penghubung antara institusi kewangan dan pengguna. Tujuan asalnya adalah untuk memperkasakan institusi kewangan dan membantu mereka meningkatkan kecekapan pemasaran dan operasi. Pada 18 Oktober 2017, Qudian disenaraikan di Bursa Saham New York. Qudian bermula dengan memberikan pinjaman kepada pelajar kolej dan kemudian menghadapi pengawasan yang lebih ketat oleh pengawal selia.

Sejak 2017, Luo Min telah berusaha untuk berubah menjadi banyak bidang, termasuk peruncitan kenderaan, e-dagang mewah, pendidikan K12, dll., Yang tidak berjalan lancar. Pada bulan Mei tahun ini, Luo Min memuat naik video pertamanya di Douyin versi China Douyin. Sebilangan besar siaran langsung di saluran Rowe tertumpu pada hidangan yang sudah dimasak. Setelah perniagaan siaran langsung dimulakan, Luo Min mengumumkan bahawa Qudian bukan lagi syarikat pinjaman tunai, tetapi syarikat makanan.

Walau bagaimanapun, perniagaan hidangan pasang siap Qudian telah diboikot oleh netizen. Luo Min mengadakan persidangan promosi pelaburan untuk format perniagaan baru dan model baru pada bulan Julai. Pada persidangan itu, Luo mengumumkan bahawa syarikat itu akan membantu 100,000 pengguna membuka kedai sayur pasang siap di luar talian dengan memberikan pinjaman pada masa akan datang, tanpa mengenakan yuran pelesenan jenama. Khabarnya, kumpulan sasarannya adalah suri rumah. Oleh itu, sebilangan orang mempersoalkan sama ada Qudian menjual sayur-sayuran yang telah dimasak atau memberikan pinjaman kepada pengusaha kedai luar talian.

Di samping itu, beberapa pengguna membeli hidangan pra-masak yang telah tamat tempoh dan rosak melalui platform Qudian, walaupun syarikat itu belum mengesahkannya. Qudian tidak menubuhkan barisan pengeluarannya sendiri, tetapi menggunakan model pengecoran. Ini bermakna syarikat mempunyai kawalan yang lemah terhadap kualiti produk.

Lihat juga:Firma Fintech Qudian bertaruh pada makanan segera

Pada bulan Mei, NYSE memberitahu syarikat itu bahawa harga penutupan ADS rata-rata kurang dari $1 selama 30 hari perdagangan berturut-turut, tidak memenuhi kriteria penyenaraian pertukaran. Setelah memasuki perniagaan sayur-sayuran pasang siap, harga sahamnya memang meningkat, meningkat lebih dari 40% pada satu masa, mengubah keadaan di ambang penghapusan. Pada 2 Ogos, surat pemberitahuan dari Bursa Saham New York mengesahkan bahawa harga transaksi ADS Qudian telah memenuhi standard penyenaraian lagi.