Pendapatan tahunan ByteDance 2021 sekitar AS $58 bilion, dan Y-o-Y meningkat 70%

ReutersMelaporkan pada hari Khamis bahawa jumlah pendapatan syarikat induk TikTok ByteDance meningkat 70% tahun ke tahun kepada kira-kira $58 bilion pada tahun 2021, kadar yang lebih perlahan daripada tahun lalu. Angka pertumbuhan yang lebih rendah mungkin disebabkan oleh pihak berkuasa yang memperketat peraturan syarikat teknologi besar, kata dua orang yang mengetahui perkara itu. Dikira pada kadar pertukaran terkini, ia setara dengan pendapatan harian ByteDance sebanyak 1.007 bilion yuan (AS $158.2 juta).

ByteDance belum mengumumkan prestasi syarikat sebelumnya, tetapi Ketua Pegawai Eksekutif Liang Rubo mendedahkan status kewangan 2020 syarikat dan data perniagaan terkini untuk pertama kalinya tahun lalu. Memorandum dalaman syarikat menunjukkan bahawa pendapatan sebenar pada tahun 2020 adalah 236.6 bilion yuan (AS $37.32 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 111%, dan kerugian operasi adalah 14.7 bilion yuan (AS $2.32 bilion).

Hingga akhir tahun 2020, produk syarikat mempunyai 1.9 bilion pengguna aktif bulanan, meliputi lebih dari 150 negara dan wilayah di seluruh dunia, dan menyokong lebih dari 35 bahasa. Baru-baru ini, versi TikTok berasaskan PC telah dilancarkan dan boleh dimuat turun melalui Lenovo Software Store. Pada masa ini, syarikat itu mempunyai pejabat di lebih daripada 30 negara termasuk Asia, Amerika, dan Eropah, dan mempunyai 110,000 pekerja di seluruh dunia.

Lihat juga:Ketua pemasaran global TikTok dipecat setelah pengasas ByteDance kehilangan kesabaran untuk’mengulangi pemasaran gimik murah’

Firma penyelidikan IMZ Lab mengekalkan kedudukan kedua dalam pasaran pengiklanan dalam talian China tahun lalu, dengan pangsa pasar 21%, menurut laporan yang dikeluarkan baru-baru ini. Raksasa e-dagang Alibaba masih berada di kedudukan teratas dan gergasi permainan Tencent berada di tempat ketiga, kata laporan itu.