Pembayaran peribadi China yang menerima kod QR melarang penggunaan komersial

Oktober 2021,Notis yang dikeluarkan oleh Bank Rakyat ChinaPengurusan terminal penerimaan pembayaran dan perkhidmatan yang berkaitan akan diperkuat, dan ditetapkan bahawa kod QR penerimaan pembayaran peribadi tidak boleh digunakan untuk perniagaan, tetapi masih dapat digunakan untuk penggunaan normal dalam senario bukan perniagaan. “Peraturan” akan dilaksanakan secara rasmi pada 1 Mac tahun ini.

Saluran media domestikLULUHDifahamkan pada hari Isnin bahawa sebagai tindak balas kepada persoalan sama ada kod pembayaran peribadi dapat terus digunakan mulai 1 Mac, perkhidmatan pelanggan Tencent mengatakan bahawa kod QR pembayaran peribadi masih dapat digunakan setelah 1 Mac. Tenpay berkomunikasi dengan pihak berkuasa pengawalseliaan dan mengetahui bahawa beberapa pengguna dengan tingkah laku perniagaan yang jelas perlu meningkatkan kod tersebut menjadi kod pembayaran perniagaan khas.

Pihak berkuasa pengawalseliaan akan mengumumkan standard untuk “tingkah laku perniagaan yang jelas” dalam waktu dekat, dan platform akan tetap ada untuk jangka waktu tertentu sebagai masa peralihan sebelum pengguna meningkatkan. Sekiranya standard peningkatan dipenuhi, pembantu WeChat akan menghantar pemberitahuan mesej kepada pengguna yang layak, dan kod pembayaran peribadi pengguna lain yang belum menerima pemberitahuan tidak akan terjejas.

Perkhidmatan pelanggan Alipay juga menjawab, “Kami telah secara aktif dan mendalam mempelajari persyaratan peraturan yang relevan. Menurut komunikasi kami dengan pihak berwajib dan pemahaman tentang peraturan baru, setelah 1 Maret, kod pembayaran peribadi Alipay dapat terus digunakan secara normal, dan jelas Pengguna kod pembayaran peribadi untuk tingkah laku perniagaan perlu ditingkatkan sesuai dengan peraturan.”

Perkhidmatan pelanggan Alipay juga menyatakan bahawa setelah pihak berkuasa pengawalseliaan mengumumkan standard pengenalan untuk “tingkah laku perniagaan yang jelas”, mereka akan mengingatkan dan membimbing pengguna kod penerimaan peribadi yang perlu ditingkatkan dalam kedudukan yang menonjol seperti laman utama” Perkhidmatan Pedagang”, dan memperuntukkan jangka waktu sebagai tempoh peralihan. Pengguna yang belum diberitahu boleh terus menggunakan kod peribadi secara normal tanpa terjejas.

Lihat juga:Kod pembayaran peribadi WeChat dan Alipay akan terhad kepada operasi perniagaan

Bank Rakyat China sebelum ini menyatakan bahawa Persatuan Pembayaran dan Penjelasan China sedang mengkaji dan merumuskan standard yang relevan. Piawaian yang berkaitan akan dikeluarkan tidak lama lagi.

Bank Rakyat China berkata peraturan itu akan membantu melindungi hak pengguna dengan lebih baik. Mereka dapat membantu mencegah penjenayah mencuri maklumat peribadi pengguna, dan bahkan mencuri dana akaun dengan mengubah terminal penerimaan pembayaran, melamar pedagang palsu, dll. Lebih mudah untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan bank dan institusi pembayaran seperti pertanyaan penyata dan maklumat transaksi, melindungi sepenuhnya hak pengguna untuk mengetahui, dan mengurangkan pertikaian dan aduan yang berkaitan. Ini juga akan meningkatkan lagi pengalaman perkhidmatan penerimaan pembayaran untuk individu yang bekerja sendiri dan perniagaan kecil dan mikro.