Pemandu Nio ES8 maut ketika memandu menggunakan juruterbang NOP

Pada 14 Ogos, WeChat rasmi “Meiyi” mengeluarkan berita kematian & nbsp untuk pengasasnya Lin Wenqin; Mengatakan bahawa dia telah meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya pada 12 Ogos. Siaran akhbar menyebut bahawa kenderaan Lin, Nio ES8, pada masa kemalangan,   Fungsi autopilot diaktifkan (status juruterbang NOP).

“Navigasi memandu (NOP) berbeza dengan pemanduan autonomi. Seorang kakitangan di bahagian jenama NIO berkata:” Hasil siasatan berikutnya akan diumumkan. “

Ini adalah kemalangan maut kedua Neo dalam masa 15 hari. Pada 30 Julai, sebuah Nio EC6 di Kawasan Baru Pudong Shanghai terbakar setelah merempuh dermaga batu di lebuh raya. Pemandu sudah mati.

Menurut gambar tempat kejadian yang diedarkan di Internet, setelah ES8 yang dipandu oleh Mr. Lin merempuh baldi di tepi jalan, dia merempuh sebuah kenderaan penyelenggaraan jalan raya di lorong cepat dengan kelajuan tinggi, menyebabkan kenderaan itu terbalik dengan ganas. Beberapa pengulas dalam talian menunjukkan bahawa had laju di tempat kejadian Ia adalah 120 kilometer sejam.

(Kredit gambar: YNET)

Nio memperkenalkan ciri NOP di Beijing Auto Show pada September 2020 dan tidak lama kemudian mengumumkan keupayaannya untuk membantu pemanduan secara automatik mengikut laluan navigasi di bawah laluan yang ditetapkan.

Sistem ini berfungsi berdasarkan fungsi seperti pelayaran adaptif dan penindasan keberangkatan lorong. Melalui sistem navigasi, ia boleh menukar lorong secara automatik,   Memintas, masuk/keluar dari tanjakan lebuh raya, mengawal kelajuan memandu dan lain-lain   Operasi.

Menurut laman web NIO, ES8 dilengkapi dengan NIO Pilot Automatic   Assist   Memandu sistem perkakasan, yang menggunakan tiga mata, 4 kamera pandangan bulat, radar gelombang 5 milimeter, dan 12 sensor ultrasonik.

Nio menjelaskan dalam manual bahawa “seperti Pilot dan ciri bantuan pemandu lain, NOP tidak dapat bertindak balas terhadap halangan statik, seperti sekatan jalan raya, segitiga amaran, dll. Sekiranya berlaku kemalangan atau kawasan pembinaan di hadapan, ambil alih kenderaan dengan segera untuk mengawal arah dan kelajuan”.

Seorang pemilik NIO EC6 memberitahu media China Huxui   Disahkan, BY   Menggunakan ciri NOP tidak memerlukan pemandu menonton video atau menjawab sebarang soalan atau langkah pembelajaran lain yang serupa. Seorang jurujual Nio juga mengesahkan, “Kami akan menjelaskan ciri ini dalam pemacu ujian dan menekankan kemampuannya. Memandu dibantu memerlukan pemilik bersedia untuk mengambil alih. Tetapi saya rasa tidak ada video pengajaran”.

Pesaing NIO, Li Auto menyatakan bahawa pemandu model Ideal One 2021 akan menjalani dua sesi selepas penghantaran. Dalam pelajaran pertama, pengguna akan menerima bantuan memandu ketika mengambil kereta. Selepas mengaktifkan kereta, pengguna perlu menonton video mengenai fungsi bantuan memandu sebelum mengaktifkan fungsi tersebut.

Panduan yang dikeluarkan oleh Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat pada 12 Ogos menunjukkan bahawa perusahaan harus mewujudkan mekanisme pemeriksaan diri. Jika didapati mengenai   Masalah keselamatan data, keselamatan rangkaian, keselamatan peningkatan dalam talian, bantuan memandu dan keselamatan pemanduan autonomi harus dihentikan segera pengeluaran dan penjualan produk berkaitan, dan & nbsp harus diperbetulkan dengan segera; .