Pelopor pemeriksaan kanser China New Horizons Health mengumpulkan HK $2.42 bilion dalam IPO Hong Kong

Pada 18 Februari, syarikat bioteknologi New Horizon Health (6606.HK) menaikkan HK $2.42 bilion dalam tawaran awam permulaan (IPO) di Hong Kong, dan IPO syarikat itu telah terlebih langganan sebanyak 4133 kali. Syarikat 76.598 juta saham berharga HK $26.6, dan nilainya melonjak 185%. Nilai pasaran syarikat mencapai HK $30 bilion.

Ditubuhkan pada tahun 2013, New Horizons Health yang berpangkalan di Hangzhou adalah syarikat bioteknologi pertama yang memberi tumpuan kepada teknologi inovatif untuk pemeriksaan kanser awal. Produk syarikat meliputi kanser kolorektal, serviks, gastrik dan paru-paru.

Pada upacara IPO, Ketua Pegawai Eksekutif Zhu Yeqing berkata: “Memperoleh lesen pertama dalam industri pemeriksaan barah awal China, New Horizons Health telah menyaksikan kejayaan penting syarikat. Impian kami berasal dari berjuta-juta orang yang berisiko tinggi menghidap barah, dan kami akan terus berubah. Kehidupan lebih banyak orang.”

Foto Zhu Yeqing (Sumber gambar: New Horizons Health)

Produk bintang firma, Coloclear, adalah perkhidmatan pemeriksaan kanser kolorektal yang tidak invasif. Produk ujian FIT-DNA najis pertama dan satu-satunya di China menandakan pelbagai “pertama” dalam industri. Menurut syarikat itu, kepekaan pengesanan Coloclear untuk kanser kolorektal (keupayaan ujian untuk mengenal pasti orang dengan betul) mencapai 95.5%. Menurut Frost & Amp; Sullivan’s, Coloclear mempunyai hasil klinikal terbaik dalam industri pemeriksaan kanser awal global.

Dengan cabaran besar yang ditimbulkan oleh wabak ini, penghantaran Coloclear melonjak 60.7 peratus pada suku keempat 2020 dari tahun ke tahun pada tahun 2019.

“Kami mahukan syarikat yang tidak hanya membawa nilai ekonomi tetapi juga nilai sosial. Saya selalu memberitahu orang muda di New Horizons Health: selagi ada kes yang disahkan, anda boleh melakukan perkhidmatan awam dengan pengesanan awal dan mendapatkan pesakit untuk memulakan intervensi dan rawatan awal,” kata Zhu kepada Pandaily.

Pelopor bioteknologi ini mempunyai sekumpulan pelabur berprofil tinggi, Termasuk Invesco, Blue Lake Capital, Boyu Capital Consultants Limited, Government Investment Corporation, Royal Bank of Canada, Columbia Fund, Jenas Henderson Fund, Stone Spring Capital, Global Healthcare Trust Limited, LAV, Cormorant Global, HBC Asia Healthcare Opportunities VII LLC, Octagon Investment Corporation, SEG Partners, China Southern Asset Management dan E Fund.

(Sumber artikel: New Horizons Health)

New Horizons Health komited untuk mengkaji penyelesaian pemeriksaan kanser awal yang tepat untuk lebih ramai orang dengan meningkatkan pematuhan pengguna, ketepatan, kecekapan dan kemudahan.

Lihat juga:Bioteknologi unicorn New Horizon Health memperoleh pemeriksaan kanser awal pertama di China dan kelulusan NMPA

(Sumber artikel: New Horizons Health)

Pada Januari 2020, New Horizons Health menyelesaikan percubaan klinikal multi-pusat prospektif pertama di China, yang meliputi hampir 6,000 pesakit. Syarikat itu juga telah menubuhkan tiga makmal perubatan pihak ketiga yang disahkan di Beijing, Hangzhou dan Guangzhou.

“Kami ingin menjadikan produk pemeriksaan barah awal menjadi produk pengguna cepat yang dapat diakses oleh semua orang kapan saja dan di mana sahaja, dan kami ingin menjual lebih dari $1 bilion untuk setiap produk”. Kami juga mahu melihat pemeriksaan kanser menjadi aktiviti harian, sama seperti pemeriksaan kesihatan biasa, “kata Zhu.