OriginOS Ocean, versi baru sistem asal vivo, akan dikeluarkan pada 9 Disember

Vivo mengumumkan pada hari Isnin bahawa versi baru sistem operasi telefon pintarnya, OriginOS, akan dilancarkan pada bulan Disember.Sistem operasi baru akan dinamakan “OriginOS”Lautan “.

“Origin” menyampaikan konsep reka bentuk OriginOS “reka bentuk asal, reka bentuk asli”, sementara Ocean merujuk kepada sumber kehidupan. Makna lelaran OriginOS Ocean ini dijelmakan oleh Vivo dengan nama Origin dan Ocean, alegori menolak sungai melalui lautan dan mewujudkan ekosistem yang lebih lengkap.

OriginOS adalah sistem operasi yang sangat disesuaikan berdasarkan sistem operasi Android. Di samping kelancaran, kestabilan, dan operasi mudah, sistem operasi juga mempunyai ciri-ciri baru dan disukai oleh pengguna. Ciri-ciri termasuk “Huarong Grid”,” Atomic Component”, “Super Card Package”,” Behavior Wallpaper “dan sebagainya.

Ambil “Huarong Grid” sebagai contoh: ikon desktop bukan sahaja boleh diedit dalam saiz dan bentuk, tetapi juga boleh diseret ke mana-mana kedudukan untuk mengatur.

Satu lagi ciri terbina dalam OriginOS, “Super Card Package,” merangkumi fungsi seperti mengimbas dan memaparkan kod pembayaran, kod perjalanan dan banyak lagi, yang dapat dipanggil dengan mudah di luar atau di layar.

Menurut treler yang dikeluarkan di akaun Weibo rasmi OriginOS, sistem operasi Ocean akan meneruskan konsep “dunia baru yang berani” generasi sebelumnya. Matlamat sistem operasi baru syarikat adalah untuk terus membina dunia digital yang lebih baik sambil mengubah gaya reka bentuknya. Kedua-dua antara muka UI dan antara muka muzik akan diperbaharui dan membawa kepada pengalaman yang lebih mudah digunakan dan lebih interaktif.

Lihat juga:Vivo Y76 lancar MediaTek Dimensity700 dan 44W pengecasan pantas di Malaysia

Menurut blogger digital terkenal,[Stesen sembang digital]Gaya antara muka muzik OriginOS Ocean adalah unik, dan dia mendapati ia lebih memuaskan daripada pemain muzik iOS.