OPPO tubuhkan makmal inovasi kamera di India

Pembuat telefon pintar China OPPO telah menubuhkan makmal inovasi kamera baru di pusat penyelidikan dan pembangunannya di Hyderabad, India. Makmal baru ini didedikasikan untuk membangunkan fungsi untuk pasaran India dan Asia Selatan.

OPPO mengatakan makmal inovasi kamera baru akan mengoptimumkan teknologi kamera dan meningkatkan prestasi keseluruhan telefon pintarnya.

Makmal baru ini akan didedikasikan untuk mengembangkan teknologi rekonstruksi wajah AI untuk meningkatkan aplikasi penyelesaian kecantikan dan menggunakan penyelesaian kamera penalaan halus AI untuk meningkatkan perisian pengimejan untuk pengguna yang lebih baik   Pengalaman. Pasukan ini juga akan menjalankan penyelidikan teknologi sistem video potret fusion dimensi penuh (FDF).

Makmal ini juga akan bertanggungjawab untuk membangunkan penyelesaian inovatif untuk fotografi hidup dan penggambaran video. Syarikat itu akan menguji kamera fotografi dalam pelbagai senario dan menganalisis data yang dihasilkan oleh sampel makmal.

Lihat juga:Oppo Memperkenalkan Teknologi Kamera Under Screen Generasi Seterusnya

Penyelesaian yang dikembangkan oleh pasukan India akan digunakan di pasaran global seperti Timur Tengah, Asia Selatan, Jepun, Eropah dan Afrika. “Walaupun kami berkomitmen untuk meningkatkan pengalaman kamera secara keseluruhan untuk pengguna kami, fokus kami adalah pada penyetempatan penyelesaian global dan pengembangan penyelesaian baru yang dapat global,” kata Tasleem Arif, naib presiden dan ketua R&D di OPPO India.

India kini merupakan pasaran telefon pintar kedua terbesar di dunia. TrendForce melaporkan bahawa lima jenama telefon bimbit teratas di dunia, iaitu Samsung, Apple, Xiaomi, OPPO dan Vivo, telah menubuhkan barisan pengeluaran di India atau bekerjasama melalui kilang OEM (pengeluar peralatan asli) untuk memenuhi permintaan tempatan.