Oppo Memperkenalkan Teknologi Kamera Under Screen Generasi Seterusnya

Oppo, jenama peranti pintar terkemuka di China, mengumumkan lelaran terbaru teknologi kamera di bawah skrin (USC) pada hari Rabu, menawarkan gambar paparan dan kualiti kamera yang tinggi “tanpa menjejaskan integriti skrin” melalui inovasi perkakasan dan algoritma proprietari Oppo.

  • Papar:

Teknologi USC terbaru OPPO menawarkan paparan skrin penuh yang benar tanpa menjejaskan integriti skrin, sama ada digunakan atau dalam mod tidur. Reka bentuk yang canggih dan struktur skrin yang unik, digabungkan dengan penggunaan algoritma AI proprietari, membolehkan pengguna mengalami butiran visual lengkap dengan tepat di seluruh skrin, seperti tepi setiap huruf dan tekstur terperinci dalam imej.

  • Kamera:

Walaupun reka bentuk kamera di bawah skrin bermaksud lensa mesti diletakkan di bawah panel paparan, penyelesaian USC OPPO memastikan ketajaman gambar yang tinggi semasa penggunaan biasa. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh algoritma pencitraan AI proprietari OPPO yang digunakan untuk anti-difraksi, AWB dan HDR.

(Penyelesaian kamera bawah skrin generasi seterusnya Oppo. Sumber gambar: Oppo)

Oleh kerana permintaan pengguna untuk nisbah skrin-ke-badan yang lebih besar dan bentuk telefon pintar baru meningkat, OPPO telah mengembangkan teknologi University of Southern California sejak 2018.

Pada bulan Jun 2019, OPPO menunjukkan prototaip telefon bimbit dengan teknologi USC generasi pertama di MWC Shanghai dengan skrin sisi ke sisi yang lengkap. Pada bulan Disember 2019, OPPO mempersembahkan versi terkini University of Southern California di OPPO INNO Day dengan peningkatan dari segi paparan dan kualiti foto.

Sekarang pada bulan Ogos 2021, OPPO telah meningkatkan kualiti paparan layar dan gambar kamera dengan menerapkan geometri piksel inovatif dan algoritma gambar AI, menunjukkan bahawa mungkin untuk menghasilkan kamera di bawah layar yang tidak berkompromi dalam kualiti paparan atau gambar.

Untuk mengelakkan masalah seperti granulasi paparan atau pengalaman visual yang terganggu yang disebabkan oleh penurunan kepadatan piksel skrin di kawasan kamera, OPPO telah mengembangkan serangkaian penyelesaian untuk mengatasi cabaran teknikal yang ditimbulkan oleh USC pada reka bentuk skrin. Syarikat itu memperkenalkan beberapa inovasi baru dalam reka bentuk struktur dan algoritma AI, termasuk geometri piksel inovatif, teknologi pendawaian telus yang terkemuka di industri, ketepatan paparan skrin penuh yang konsisten, kecerahan dan kawalan warna yang tepat, dan jangka hayat skrin yang jauh lebih baik.

Lihat juga:OPPO melancarkan teknologi pengecasan kilat generasi baru

Secara keseluruhan, OPPO telah memohon lebih daripada 200 paten yang berkaitan dengan teknologi USC. Setakat ini, lebih daripada 40 kebenaran paten yang berkaitan telah diperoleh. OPPO mengemukakan cadangan standard pertama untuk USC kepada Suruhanjaya Elektroteknik Antarabangsa (IEC) pada tahun 2020, dengan cadangan untuk tujuh petunjuk teknikal utama termasuk transmisi paparan, pemantulan, keseragaman, pembetulan gamma, peralihan warna dan pelemahan kecerahan.