OPPO bekerjasama dengan Hasselblad untuk meningkatkan kemampuan gambar

Pada hari Selasa, jenama telefon pintar ChinaOPPO mengumumkan perjanjian kerjasama strategik baru dengan Hasselblad, pengeluar kamera profesional global. Selepas pelancaran MariSilicon X, cip NPU yang dikembangkan oleh OPPO untuk pencitraan, syarikat itu komited untuk mencipta pengalaman pencitraan telefon pintar yang lebih baik melalui kerjasama dengan Hasselblad.

Kerjasama strategik ini akan merangkumi model unggulan siri OPPO Find, kerana model unggulan Find X generasi baru pertama kali akan dilengkapi dengan “OPPO-Hasselblad Smartphone Imaging System”.

Menurut pengenalan rasmi, kedua-dua pihak akan mengambil prestasi warna yang inovatif sebagai titik permulaan, berkomitmen untuk menetapkan standard warna telefon pintar, dan menerobos masalah industri semasa yang berkaitan dengan kekurangan standard yang disatukan. Mereka akan menggunakan teknologi warna pengkomputeran untuk mencapai prestasi warna semula jadi yang konsisten untuk telefon pintar OPPO, bila-bila masa, di mana sahaja, dan pada jarak fokus apa pun. Dengan penggunaan teknologi Hasselblad pada telefon pintar, OPPO diharapkan dapat mencapai kejayaan lebih lanjut dalam pencitraan potret.

OPPO juga mengumumkan bahawa setelah penggabungan OnePlus dan OPPO pada bulan Jun 2021, syarikat ini bertujuan untuk memaksimumkan kecekapan sumber melalui R&D dan perkongsian platform terbuka, yang membolehkan lebih banyak pengguna menikmati model unggulan siri Find dan produk unggulan OnePlus. Teknologi pencitraan Hasselblad.

Lihat juga:Paten telefon pintar boleh dilipat berengsel dua OPPO bocor

Penjenamaan bersama syarikat telefon pintar dengan pengeluar kamera kini menjadi trend industri yang popular. Tahap kerjasama berbeza-beza. Dilaporkan bahawa OPPO dan Hasselblad telah merancang untuk bekerjasama selama tiga tahun. OPPO telah mempekerjakan ratusan orang dalam penyelidikan dan pengembangan, meliputi topik mulai dari optik hingga warna.