Lee Automobile melancarkan fasa kedua Taman Perindustrian Beijing

Pembuat kereta China Lee Motors melancarkan fasa kedua pembinaan taman perindustriannya di Taman Sains dan Teknologi Shunyi Beijing pada hari Selasa.Projek dengan jumlah pelaburan kira-kira 1.3 bilion yuan($193.4 juta) dengan keluasan 58.600 meter persegi dan dijangka siap pada akhir 2023.

Syarikat itu mengatakan bahawa fasa kedua projek ini mempunyai ciri-ciri penjimatan tenaga, perlindungan alam sekitar, kemodenan, teknologi dan tenaga baru. Ia menggunakan dinding tirai kaca sebagai fasad bangunan, dan sebahagiannya menggunakan dinding tirai venir aluminium, mewujudkan suasana moden untuk industri automobil tenaga baru.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Daerah Shunyi Beijing telah berturut-turut melakukan operasi baru dari lima pengeluar kenderaan utama termasuk Beijing Hyundai, BAIC Benz New Energy, BAIC Orv, Li Automobile Beijing Green Smart Factory, dan Jinghuan Equipment. Sembilan syarikat R&D dan reka bentuk termasuk BMW China R&D Center, Beijing Automotive Technology Center, Lee Automotive R&D Markas, dan Bit Huachuang Electric Vehicle Engineering Technology Center juga telah menetap di Shunyi District, dengan 150 syarikat komponen di daerah ini.

Shunyi telah membentuk ekosistem industri baru yang dipimpin oleh R&D dan reka bentuk, berdasarkan pembuatan kenderaan lengkap dan komponen teras, dan diperluas dengan pembiayaan automatik, penjualan kenderaan, perjalanan bersama, dan pemanduan autonomi.

Pada bulan November 2020, ibu pejabat Lee Automobile secara rasmi memulakan operasi di Taman Sains dan Teknologi Shunyi. Pada bulan Oktober 2021, Li Automobile Beijing Green Smart Factory memulakan pembinaan di Shunyi, dan fasa kedua Li Automobile Industrial Park, yang merupakan pusat pejabat R&D industri Li Automobile Green Smart Factory, juga telah selesai.

Lihat juga:Li Auto L9 bakal dilancarkan 21 Jun ini

Setelah selesainya fasa kedua projek Lee Automobile, firma itu akan memperkuat kelebihan Lee Automobile dalam R&D dan reka bentuk, komponen asas teras, pemanduan autonomi, kecerdasan buatan, data besar dan bidang industri lain, dan mempromosikan kerjasama antara perusahaan sokongan hulu dan hilir dalam rantaian industri.