Ledakan sukan musim sejuk menyapu Internet China

SebagaiSukan Olimpik Musim Sejuk dan Paralimpik Beijing 2022 (Beijing 2022)Seiring berjalannya waktu, bermain ski telah menjadi salah satu kata kunci popular yang melanda hampir setiap platform media sosial di China.

Sukan musim sejuk, terutama bermain ski, telah menjadi topik yang paling banyak dibincangkan di media sosial gaya hidup dan aplikasi e-dagang Xiaohongshu (Xiaohongshu), dengan 500,000 catatan berkaitan. Platform lain     Trend yang sama telah muncul. Di   Pada aplikasi perkongsian video Douyin (versi Cina Douyin), video berkaitan ski telah ditonton 16 bilion kali. Netizen terpesona dengan berbagai konten, mulai dari tutorial hingga demo performa.  

“Tiba-tiba media sosial saya dihujani dengan kandungan berkaitan ski yang sama,” kata Dream Pigeon, seorang penagih media sosial. “Dari selebriti internet hingga masyarakat umum, nampaknya hampir semua orang menghabiskan masa lapang mereka di resort ski &  “.  

Demam ski nasional dapat dikaitkan dengan visi besar China untuk membina infrastruktur sukan musim sejuk yang besar dan melibatkan 300 juta orang dalam sukan musim sejuk. Rancangan ini memerlukan 650 gelanggang dan 800 pusat peranginan ski siap pada tahun 2022. Dengan peningkatan publisiti, semangat masyarakat Cina, terutama golongan muda, untuk sukan musim sejuk telah meningkat.

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh syarikat analisis data University Consulting, industri sukan musim sejuk China, yang baru ditubuhkan selama dua tahun, adalah salah satu industri yang paling cepat berkembang di dunia. Dianggarkan bahawa ukuran pasaran akan melebihi 800 bilion yuan pada tahun 2022 dan 1 trilion yuan pada tahun 2025. bertujuan.  

Pasaran ski sahaja dijangka bernilai 24 bilion yuan, berbanding ketika China memenangi hak untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 pada tahun 2015,   Ia meningkat hampir lima kali ganda. Angka besi membuktikan bahawa bermain ski, sukan profesional yang pernah menjadi niche, kini telah berubah menjadi gaya hidup yang popular, dengan ratusan juta orang memasuki industri baru di China. Menurut Kertas Putih Industri Ski, lebih daripada 13 juta orang Cina bermain ski tahun lalu, 72% daripadanya bermain ski untuk pertama kalinya.  

Beberapa bulan yang lalu, Pusat Penyelidikan Pembangunan Industri Sukan Universiti Tsinghua (TUDSI) dan Youth Network mengeluarkan laporan bertajuk “Belia Cina Berpartisipasi dalam Sukan Musim Sejuk 2021”. Laporan menunjukkan bahawa video pendek dan platform media sosial seperti WeChat dan TikTok adalah cara utama orang muda memahami sukan musim sejuk, masing-masing merangkumi 69.6% dan 69.5%. Di Little Redbook, pencarian untuk bermain ski meningkat 150% pada musim sejuk ini.  

Populariti sukan musim sejuk menawarkan peluang perniagaan yang besar untuk selebriti internet yang sentiasa mencari topik hangat seterusnya. Pengpengaruh dalam talian oportunis, bahkan mereka yang tidak pernah mencuba bermain ski sebelumnya, menggunakan sukan ini sebagai umpan klik dengan harapan dapat memperoleh lebih banyak lalu lintas untuk akaun mereka. Semalaman, media sosial dipenuhi dengan kandungan yang berkaitan dengan ski yang sama, dengan influencer dalam talian berkongsi pengalaman dan panduan mereka ke pusat peranginan ski yang berbeza. Bagi mereka yang tidak tahu bermain ski, nasihat mengenai peralatan ski dan tutorial bagaimana untuk merakam gambar menakjubkan di sebuah resort ski menarik perhatian ramai.

Setakat ini, bermain ski bukan hanya kata kunci Internet, tetapi perniagaan yang berkembang pesat, dengan berjuta-juta jenama dan syarikat memanfaatkan trend baru terpanas di China. Di puncak musim ski musim sejuk ini, platform media sosial telah melancarkan satu siri aktiviti dalam talian yang berkaitan untuk menarik lebih banyak pengguna. Sebagai contoh, Xiaohongshu melancarkan aktiviti dalam talian “Xiaohongshu Ice and Snow Season”, mengundang blogger untuk menyiarkan gambar dan video mengenai ski dan memberikan sokongan lalu lintas.

Lihat juga:Platform media sosial China Xiaohongshu meminta maaf atas pengubahsuaian foto pemandangan yang berlebihan oleh pengguna

Jenama mewah telah melancarkan kapsul ski atau memasukkan elemen pakaian ski ke dalam siri ini untuk menarik lebih banyak pembeli. Pada bulan November 2020, Dior bekerjasama dengan jenama sukan Descente, AK Skis dan POC untuk melancarkan kapsul ski lelaki di China untuk membuat pakaian, papan salji/ski dan topi keledar.  

Ledakan sukan musim sejuk kebangsaan China juga menyumbang kepada beberapa kisah kejayaan syarikat. Aoxue Culture, pembuat peralatan ski yang berpusat di Beijing, telah mengumpulkan “puluhan juta yuan” dari BR Capital pada Oktober 2021, menurut berita teknologi. Januari lalu, syarikat itu mengumpulkan 20 juta yuan ($3.1 juta) dalam pembiayaan Siri A dari Shenzhen Capital Group. Pada 8 Ogos, aplikasi mudah alih ski China Utara menyelesaikan pembiayaan Siri A sebanyak 40 juta yuan, yang dilaburkan secara eksklusif oleh Hillhouse Ventures,  

“Kejayaan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 akan meningkatkan lagi budaya sukan musim sejuk China dan akan menawarkan peluang yang belum dimanfaatkan seperti latihan dan pelancongan bagi syarikat yang ingin menyelidiki industri yang berkembang pesat,” kata sumber yang biasa dengan industri sukan musim sejuk dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya.