Kilang Tesla Shanghai dijangka menghasilkan 300,000 kenderaan tahun depan

ReutersMelaporkan pada hari Ahad bahawa kilang Tesla Shanghai dijangka menghasilkan 300,000 kenderaan dalam sembilan bulan pertama tahun baru, dengan penghantaran puncak pada akhir suku Julai-September. Walaupun kekurangan semikonduktor global, syarikat itu menjangkakan akan mencapai sasaran pengeluarannya.

Kenderaan yang dihasilkan di kilang Tesla Shanghai tidak hanya dibekalkan ke pasaran domestik, tetapi juga dijual ke pasaran asing seperti Jerman dan Jepun. Pada akhir bulan Julai tahun ini, Tesla mengatakan bahawa permintaan yang kuat di pasaran AS dan pengoptimuman kos purata global syarikat telah membolehkannyaMengubah kilang Shanghai menjadi pusat eksport kereta utama.

Sebelum ini, Yuan Guohua, pegawai daerah di mana kilang Tesla berada, mengatakan bahawa pengeluaran tahunan kilang pada tahun 2021Dijangka mencapai 450,000 kenderaanIni termasuk 66,100 eksport.

Video udara yang diambil oleh media lain menunjukkan kilang Tesla Shanghai sekali lagi bersiap untuk puncak penghantaran dari bulan Julai hingga akhir suku September. Sebilangan besar Type 3 dan Type Y didapati diletakkan di tempat letak kereta.

Lihat juga:Tesla membuka pusat penghantaran baru di Beijing dengan lebih daripada 100 ruang penghantaran, yang terbesar di Asia

Menurut CPCA, kilang Tesla ShanghaiKira-kira 240,000 kereta dihantarDalam lapan bulan pertama tahun ini, banyak daripada mereka dieksport.

Pengumuman itu menyusuli berita bahawa kilang Tesla Shanghai mula mengeluarkan Model Y syarikat untuk pasaran China, yang akan membantunya mencapai sasaran pengeluaran 2021 untuk 550,000 kereta elektrik.