Kilang baru BMW di China dimasukkan ke dalam pengeluaran

BMW Brilliance Factory Lydia, kilang baru syarikat di China, secara rasmi memulakan pengeluaran pada hari Khamis. Sebagai kilang kenderaan ketiga BMW di Shenyang, China, kilang Lydia mempunyai jumlah pelaburan 15 bilion yuan (AS $2.2 bilion), mengikuti standard BMW iFACTORY, dan fokus pada ramping, hijau dan digital. Pada masa ini, kilang ini menghasilkan BMW i3.

Kilang Lydia adalah kilang BMW pertama yang merancang dan mensimulasikan pengeluaran sepenuhnya dalam persekitaran maya. Dari perancangan kilang, reka bentuk seni bina, susun atur lini pengeluaran hingga penyahpepijatan peralatan, model kembar digital dibuat dan disimulasikan pada platform pembuatan 3D enjin fantasi Epic Games yang kuat, mewujudkan kilang “meta-alam semesta industri” yang sebenar.

Pekerja kilang dapat menganalisis, menilai dan mengesahkan di ruang maya sebelum pembinaan selesai, menemui masalah dan bahagian yang perlu diperbaiki dalam reka bentuk dan operasi sistem terlebih dahulu, dan membuat penyesuaian dan pengoptimuman tepat pada masanya untuk mengurangkan lelaran yang tidak perlu dalam pelaksanaan pembinaan berikutnya. Hasilnya adalah pengurangan yang signifikan dalam asas kos dan peningkatan yang signifikan dalam kecekapan pembinaan kilang.

Lihat juga:CATL untuk membekalkan bateri silinder untuk kereta elektrik baru BMW

“BMW iFACTORY menjadikan kami contoh dalam industri automotif. Tanaman Lydia dilahirkan secara digital dan berorientasikan kepada mobiliti elektronik, “kata Milan Nedelkovic, ahli lembaga pengeluaran BMW AG. Dia menekankan: “Sebagai tindak balas kepada permintaan pelanggan kami, fleksibiliti pengeluaran kami menetapkan penanda aras dalam persaingan. Plant Lydia adalah contoh yang baik. Ia sepenuhnya mampu menghasilkan hingga 100 peratus kenderaan elektrik. Bersama dengan kilang Tiexi dan Dadong yang berdekatan, Lydia akan memainkan peranan penting dalam mempercepat pengeluaran kereta elektrik BMW di China”.

Pada tahun 2021, BMW mengatakan kilang itu akan meningkatkan pengeluaran tahunannya di China, pasaran automotif terbesar di dunia, dari 700,000 menjadi 830,000. Syarikat itu mengatakan bahawa kilang itu bertujuan untuk menghasilkan kenderaan elektrik berkuasa bateri di barisan pengeluarannya yang fleksibel berdasarkan permintaan pasaran.

Menjelang 2023, BMW akan melancarkan 13 model elektrik tulen di China. Syarikat itu menjual 208.507 kenderaan di China pada suku pertama, turun 9.2 peratus dari tahun sebelumnya, menurut pengajuan syarikat.