Jumlah pendapatan Tencent Q2 mencapai 273.6 bilion yuan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 23%

Hari ini, Tencent melancarkan laporan kewangannya untuk suku kedua 2021, menunjukkan bahawa jumlah pendapatannya mencapai 273.6 bilion yuan (AS $42.3 bilion), peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 23%. Keuntungan operasi adalah 42.8 bilion yuan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 14%.

Ma Huateng, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Tencent, mengatakan: “Pada suku ini, kami memperkuat perkhidmatan kami dan mencapai pertumbuhan yang sihat di bidang perniagaan, terutama bahagian perkhidmatan perniagaan dan iklan, sementara pendapatan permainan kami mendapat keuntungan dari pertumbuhan antarabangsa. Semasa banjir baru-baru ini di Henan, Tencent Docs (Tencent Docs), penyelesaian produktiviti berasaskan awan kami, memainkan peranan penting dalam membantu mereka yang menawarkan dan meminta bantuan dengan keupayaan penyuntingan data kolaboratif”.

Pada suku kedua 2021, pendapatan VAS meningkat 11% tahun ke tahun kepada 72 bilion yuan. Pendapatan permainan meningkat 12% menjadi 43 miliar yuan, terutama didorong oleh peningkatan pendapatan dari permainan seperti “Glory of the King”,” PUBG Mobile”, “Valorant”,” Clans “dan” Moonlight Blade”.

Tencent mengatakan bahawa ia telah memperkuat IP mereka untuk tajuk utama di China dan luar negara. PUBG Mobile bekerjasama dengan jenama antarabangsa terkenal seperti Godzilla vs King Kong, McLaren dan Line Friends untuk membuat kandungan rentas sempadan.

Pada awal bulan Ogos, “Glory of the King” dikritik oleh media negara China. Tencent mengatakan dalam laporan pendapatan bahawa pada bulan Ogos, syarikat itu memperketat had masa bermain dan penggunaan untuk kanak-kanak di bawah umur di China, melebihi syarat peraturan.

Syarikat ini juga menindak penyalahgunaan akaun dewasa oleh kanak-kanak di bawah umur, dan juga mengesan transaksi akaun dewasa di platform pihak ketiga. Pada suku kedua tahun ini, pemain di bawah 16 menyumbang 2.6% daripada jumlah pendapatan permainan syarikat di China. Daripada jumlah itu, 0.3 peratus adalah pemain bawah 12 tahun.

Lihat juga:Tencent menguatkan langkah perlindungan untuk kanak-kanak di bawah umur selepas media negara China memarahi

Pendapatan iklan sosial dan iklan lain meningkat 28% menjadi 19.5 bilion yuan, didorong oleh peningkatan penggunaan pengaturcaraan mini sebagai halaman pendaratan, peningkatan inventori iklan video dalaman WeChat serta peningkatan pendapatan dari rangkaian iklan mudah alih syarikat.

Pada suku kedua 2021, pendapatan dari teknologi kewangan dan perkhidmatan perniagaan meningkat 40% tahun ke tahun kepada 41.9 bilion yuan, terutama mencerminkan peningkatan transaksi pembayaran digital.