Jenama sukan fesyen Starter menerima pembiayaan $40 juta

Jenama sukan fesyen antarabangsa Starter,Telah menerima pembiayaan Siri C bernilai AS $40 juta baru-baru iniPelabur utama adalah QY Capital, dan pelabur bersama adalah pemegang saham sedia ada Sequoia China, Dazzle Fashion dan M31 Capital. Cygnus Equity berfungsi sebagai penasihat kewangan eksklusif.

Ditubuhkan pada tahun 1971 di Connecticut, Amerika Syarikat, Starter memberi tumpuan kepada semangat perintis, sukan Amerika, hip-hop dan budaya jalanan. Bermula pada tahun 1976, Starter dilesenkan oleh beberapa liga sukan profesional termasuk NBA, MLB, NFL dan NHL, menjadi jenama pakaian pertama di dunia yang menghasilkan dan menjual pakaian dengan logo Liga Sukan Amerika dan pasukan.

Pada tahun 1999, Starter dijual oleh pengasasnya, dan kemudian pada tahun 2004, ia dibeli oleh Nike dan syarikat induknya. Pada tahun 2007, Nike menjual Starter kepada syarikat pengurusan jenama Iconix Brand Group. Yang terakhir ini mempunyai banyak jenama dalam bidang fesyen, sukan, tekstil rumah, dll.

Pada tahun 2017, Black Ant Group dan anak syarikat China Iconix Brand Group mencapai perjanjian untuk mendapatkan kebenaran operasi eksklusif Starter di Greater China. Tetapi tidak sampai tahun 2019 Starter menjadi popular di pasaran China. Pada bulan Julai 2020, Iconix Brand Group tiba-tiba mengumumkan bahawa ia akan menjual perniagaan Starter jenamanya di pasaran China kepada pembeli tanpa nama.

Pada masa ini, akaun WeChat rasmi STARTER dan kedai Tmall dikendalikan oleh Xiamen Yichu Co., Ltd. Menurut Tianyancha, platform pertanyaan maklumat perniagaan China, Yiqidong dikendalikan oleh New Dynamics HongKong Holding Limited. Harus diingat bahawa Yi Qidong pernah menjadi ikrar Shenzhen New Power Sports Co., Ltd., yang syarikat induknya adalah Black Ant Group. Oleh itu, Black Ant Group kemungkinan akan mengambil alih perniagaan Starter di China setelah mendapat kebenaran yang sah.

Sejak Starter memasuki China, ia telah menerima dua pusingan pembiayaan bernilai 100 juta yuan pada tahun 2019 dan 30 juta dolar AS pada tahun 2020. Pelaburnya termasuk Sequoia China, M31 Capital, Hyun Fashion dan Sky9 Capital.

Lihat juga:Cider, platform e-dagang yang menghadap pengguna secara langsung, menyelesaikan pembiayaan Siri B bernilai AS $130 juta dengan penilaian lebih dari AS $1 bilion

Hingga akhir 2021, Starter telah membuka hampir 100 kedai di seluruh negara, meliputi banyak bandar tingkat pertama dan kedua seperti Beijing, Shanghai, Guangzhou, dan Shenzhen. Pada 2021, Starter mencapai kadar pertumbuhan tahunan melebihi 150 peratus dan semakin mendapat sambutan dalam kalangan generasi muda. Starter juga merancang untuk berkembang dan berkembang menjadi sebuah syarikat yang merangkumi semua senario, dengan fokus pada belia, sukan, gaya hidup dan pengalaman.