JD.com memperkenalkan pedagang pihak ketiga ke dalam sistem RMB digital

Pada hari Jumaat, gergasi telekomunikasi China JD.com mengumumkanRealisasi Akses Pihak Ketiga Sistem RMB Digital di Platformnya. Sebelumnya, syarikat gergasi teknologi seperti Tencent dan Meituan mendorong penyebaran e-CNY yang disokong oleh kerajaan.

Sebagai penyedia teknologi renminbi digital, JDT, yang dimiliki oleh JDT, telah menghubungkan antara muka perkhidmatan untuk penyelidikan mata wang digitalnya dengan antara muka Bank Rakyat China dan enam agensi operasi lain.

Pada masa ini, produk pengumpulan tunai JD, sama ada sistem pembayaran dalam talian atau luar talian, telah disambungkan ke RMB digital. Sebilangan besar peniaga luar talian di platform pembayaran JD juga telah melancarkan perkhidmatan RMB digital.

Seorang yang bertanggungjawab dalam pelancaran JD e-CNY mengatakan mengenai penyebaran: “Kami telah mengintegrasikan fungsi dompet RMB digital dari rakan kongsi kami Bank of Communications dengan sistem penyelesaian kami yang ada. Di masa depan, kami akan terus memantau keselamatan sistem bersepadu., Kestabilan dan pematuhan.”

JD.com mengatakan bahawa dari Disember 2020 hingga 31 Disember 2021, aplikasinya telah melancarkan lebih dari 2 juta sub-dompet RMB digital, dan lebih dari 1 juta pengguna telah menggunakan perkhidmatan tersebut untuk menyelesaikan lebih dari 3 juta transaksi, dan jumlah penggunaan kumulatif telah melebihi 200 juta yuan.

Sejak “e-CNY (Pilot) APP” dilancarkan di gedung aplikasi dalam talian utama,WeChatDia Meituan kemudian mengumumkan akses ke perkhidmatan RMB digital.

Lihat juga:Meituan Outer Buy membuka saluran pembayaran RMB digital