Firma telekomunikasi Perancis Orange mengatakan kerjasama dengan Huawei berjalan lancar walaupun terdapat kebimbangan di Eropah

Ketua Pegawai Eksekutif Orange mengatakan pada hari Rabu bahawa ia akan mengelakkan penggunaan peralatan dari pembekal China ketika mengembangkan rangkaian 5G Eropah kerana kebimbangan syarikat Eropah mengenai syarikat besar China, tetapi tidak ada masalah untuk bekerjasama dengan Huawei di Afrika. Huawei mendominasi industri sebagai pembekal peralatan kepada beberapa operator telekomunikasi.

“Kami mempererat kerjasama kami dengan pembekal China di Afrika, bukan kerana kami menyukai China, tetapi kerana kami mempunyai hubungan perniagaan yang baik dengan Huawei,” kata Stephane Richard di Mobile World Congress di Barcelona pada hari Selasa.

Beliau berkata pengeluar China melabur banyak di Afrika, sementara pengeluar Eropah masih teragak-agak.

Kerajaan Eropah telah memperketat kawalan mereka terhadap syarikat China yang membina rangkaian 5G, biasanya di bawah tekanan dari Washington. Beberapa negara, seperti UK dan Sweden, telah melarang pembekal China sepenuhnya, sementara yang lain mendorong pengendali telekomunikasi untuk memilih pembekal Eropah.

Ericsson dan Nokia terus merebut pangsa pasar dari Huawei. Pada akhir tahun 2020, cawangan Orange di Belgium memutuskan untuk secara beransur-ansur menggantikan peranti Huawei dengan peranti dari Nokia. “Kami memerlukan masa dan pelaburan tambahan untuk membina rangkaian bebas baru dengan pelbagai pembekal. Tetapi hakikatnya, semakin sukar untuk mengembangkan rangkaian 5G dengan pembekal China di Eropah,” kata Richard.

Lihat juga:Huawei melabur dalam mesin litografi untuk meningkatkan rantaian industri cip

Ketua Pegawai Eksekutif Orange juga menyatakan kesediaan untuk menggunakan peranti Samsung Korea Selatan, yang disebutnya sebagai alternatif kepada kebimbangan Eropah.

Awal bulan ini, Vodafone menandatangani kontrak dengan Samsung, yang berusaha memasuki pasar yang dikuasai oleh Nokia, Ericsson dan Huawei.