Douyin mula meneroka model penghantaran makanan baru

MenurutPlanet teknologiPada 15 Julai, pengguna Douyin versi China Douyin kini dapat membeli perkhidmatan penghantaran makanan gabungan restoran melalui platform tersebut.

Dengan mengklik pautan produk yang disertakan dengan antara muka video pendek restoran, pengguna mendapati bahawa terdapat fungsi tambahan yang disebut “pembelian dan penghantaran kumpulan” di kedai.

Setelah pengguna memilih barang yang perlu dihantar, mengisi alamat dan membayar pesanan, makanan yang dibeli dapat dihantar ke pintu. Keseluruhan proses transaksi tidak jauh berbeza dengan memesan makanan di platform takeaway biasa. Walau bagaimanapun, fungsi ini disediakan secara langsung oleh Douyin, bukan applet yang dibina sendiri oleh peniaga atau akses ke applet penghantaran makanan pihak ketiga.

Perkhidmatan ini masih dalam ujian berskala kecil. Pada masa ini, beberapa pedagang di Shanghai dan tempat-tempat lain telah memperoleh izin perkhidmatan, dan perkhidmatan pembelian dan pengedaran kumpulan terutama digunakan untuk pedagang dengan harga unit pelanggan yang lebih tinggi.

Seorang pengurus produk syarikat gergasi Internet mendedahkan kepada Technology Planet bahawa perkhidmatan pembelian dan penghantaran kumpulan Douyin berbeza dengan penghantaran makanan di platform yang ada. Selain proses membeli-belah yang sama, perkhidmatan Douyin tidak mempunyai pasukan penghantaran sendiri, jadi ia masih bergantung pada penghantaran pedagang, seperti menghubungi platform penghantaran lain. Tegasnya, perkhidmatan ini masih di peringkat awal iaitu perkhidmatan penghantaran ke rumah tetapi mempunyai potensi yang besar.

Sebenarnya, Douyin telah mencuba model baru untuk perniagaan penghantaran makanannya. Pada bulan Julai tahun lalu, platform ini mula menguji program mini penghantaran makanan yang disebut “Xindong Takeaway”. Namun, tidak ada aksi baru yang lain dalam hampir dua bulan sejak rancangan mini itu disiarkan. Pada bulan Oktober 2021, perisian program mini takeaway Xindong dari Beijing Zitiao Network Technology Co., Ltd., sebuah syarikat gabungan ByteDance, telah didaftarkan. Orang luar berspekulasi bahawa perkhidmatan penghantaran makanan Douyin sendiri akan dilancarkan tidak lama lagi.

Lihat juga:GMV perniagaan kehidupan tempatan Douyin melebihi AS $3.28 bilion

Tahun ini, pasaran penghantaran makanan China akan menambah pemain kelas berat. Selain Meituan, yang terkenal oleh pengguna, ele.me, JD.com, Kuaishou, Douyin, dan lain-lain semuanya akan bergabung dalam persaingan di pasar penghantaran makanan, dan masing-masing mempunyai fokus tersendiri.