Douyin menguji mod pembayaran kandungan drama pendek, bermula dari 1 yuan setiap episod

Aplikasi saudari Douyin di daratan China telah mula menguji model pembayaran untuk kandungan drama pendek, bermula dari 1 yuan (US $0,16) setiap episod,Planet teknologiMelaporkan pada hari Isnin.

Laman utama perkhidmatan ujian menunjukkan bahawa model pembayaran lakaran Douyin serupa dengan novel berbayar. Model ini menyokong pembayaran satu kali dan diskaun besar untuk membuka kunci kandungan episod lengkap. Sketsa yang sudah dibayar boleh ditonton berulang kali tanpa had masa.

Laporan itu juga menyatakan bahawa Douyin merancang untuk menggunakan lakaran sebagai portal tingkat pertama yang terpisah dan meletakkannya di laman utama aplikasi untuk menarik perhatian lebih banyak pengguna dan pencipta.

Berbanding dengan siri TV dan filem, kitaran penggambaran lakaran pada dasarnya dikendalikan dalam 10 hari, dan kos produksi umumnya sekitar beberapa ratus ribu yuan. Dengan anggaran yang rendah dan pangkalan pengguna yang luas, sketsa mewakili pesaing utama dalam komuniti pengguna yang berorientasikan kecekapan.

Sebagai tambahan kepada model pembayaran, keuntungan Douyin dalam bidang ini berasal dari pencipta, promosi untuk permainan yang disesuaikan, dan e-dagang streaming langsung.

Saingan Douyin di pasaran China, Kuaishou, juga berusaha dalam bidang drama pendek. Menurut laporan Kuaishou sendiri, rata-rata penonton aktif harian drama pendeknya pada bulan April melebihi 210 juta, meningkat 8.0% dalam setengah tahun. Lebih daripada 20 juta pengguna menonton lebih daripada 10 episod drama pendek setiap hari.

Lihat juga:Kuaishou mengumumkan jumlah pendapatan suku ketiga sebanyak AS $3.2 bilion, kerugian bersih meningkat

Walaupun Douyin belum mengeluarkan data mengenai perkara ini, menurut spekulasi industri, penonton aktif harian lakaran di Douyin tidak kurang dari Kuaishou.