China memendekkan masa dalam talian untuk kanak-kanak di bawah umur

Pada hari Isnin, pengawal selia China mengurangkan jumlah masa yang dihabiskan oleh pemain di bawah 18 tahun untuk permainan dalam talian. Orang yang berumur di bawah 18 tahun kini hanya boleh menghabiskan satu jam bermain permainan dalam talian pada hari Jumaat, hujung minggu dan cuti. Menurut Xinhua, peraturan baru itu sebagai tindak balas terhadap kebimbangan yang semakin meningkat mengenai ketagihan permainan.

Peraturan itu dikeluarkan oleh Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan Nasional. Jurucakap agensi itu berkata, permainan dalam talian bersifat interaktif dan mudah diakses, menjadikannya lebih menarik kepada penonton muda. Kanak-kanak di bawah umur agak lemah dalam mengawal masa mereka, jadi mereka boleh membuang masa mereka dengan mudah.

Agensi itu mengatakan bahawa ia akan melaksanakan syarat pendaftaran dan log masuk nama sebenar untuk akaun pengguna permainan dalam talian. Pengguna yang belum mendaftar dan log masuk dengan nama sebenarnya tidak akan diberi kebenaran permainan. Jabatan pengurusan penerbitan di semua peringkat mengawasi pelaksanaan langkah-langkah yang relevan untuk mencegah kanak-kanak di bawah umur terlibat dalam permainan dalam talian.

Lihat juga:Permainan YOOZOO China akan melaksanakan langkah-langkah baru yang ketat untuk kanak-kanak di bawah umur

Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan Nasional menyatakan bahawa alasan mengapa terdapat sedikit masa yang diperuntukkan untuk kanak-kanak di bawah umur adalah kerana sebilangan guru dan ibu bapa melaporkan bahawa pendedahan sederhana terhadap permainan di bawah umur dapat diterima, terutama beberapa permainan sukan, pengaturcaraan, catur, Go, dll., Boleh memberi kesan positif kepada orang muda.

Notis tersebut menghendaki semua sektor masyarakat seperti keluarga dan sekolah harus dibimbing secara aktif untuk mewujudkan persekitaran yang baik untuk pertumbuhan anak di bawah umur yang sihat.