Changhong IT dan Tencent menjadi ejen umum Nintendo Switch di daratan China

Changhong IT, penyedia perkhidmatan ICT bersepadu yang berpusat di China, mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia telah mencapai persetujuan dengan gergasi teknologi China Tencent untuk menjadiEjen Umum Produk Nintendo Switch di Tanah Besar ChinaKedua-dua pihak akan melakukan pemasaran, pengembangan saluran, pengembangan terminal, dan pemberdayaan pengguna di pasar daratan China.

Sebagai penyedia perkhidmatan ICT yang komprehensif, Changhong IT secara aktif menggunakan perkhidmatan dalam bidang perniagaan yang berkaitan dengan permainan seperti sambungan pintar dan hiburan interaktif sambil membantu pemilik jenama muncul di China dan rantau Asia Pasifik. Perjanjian terbaru ini menambah senarai syarikat lain yang Changhong IT bekerja, iaitu Razer, MSI, Kimtigo, EDIFIER dan jenama lain di China dan Indonesia, Vietnam dan negara-negara lain.

Nintendo terkenal dengan pelbagai watak popular, permainan berkualiti tinggi dan konsol kreatif. Syarikat itu secara rasmi melancarkan Nintendo Switch pada bulan Mac 2017. Peranti ini terbukti serba boleh kerana dapat beralih ke beberapa mod yang berbeza, termasuk mod TV, mod genggam, dan mod desktop.

Pada masa ini, Tencent telah melancarkan pelbagai permainan yang dikeluarkan oleh Nintendo Switch, yang meliputi pelbagai jenis seperti somatosensori, pengembaraan dan pengurusan strategik, yang semuanya terbukti memberi nilai kepada pengguna. Dalam perjanjian dengan Tencent, Changhong IT membina matriks pengedaran tiga dimensi Internet.

Berdasarkan susun atur strategik jangka panjang Tencent untuk konsol, permainan dan pasaran permainan mudah alihnya, Changhong IT secara strategik melabur dalam perniagaan terminal pan-pintar dalam bentuk meta-alam semesta di sektor hiburan bersama permainan. Kedua-dua pihak akan bersama-sama mempromosikan pengembangan ekologi permainan yang lebih luas di pasaran daratan China.

Lihat juga:Tencent memenangi tuntutan mahkamah terhadap cetak rompak konsol permainan

Data CNG menunjukkan bahawa pada tahun 2021, hasil penjualan sebenar industri permainan China melebihi 290 bilion yuan (43.52 bilion dolar AS), ukuran pasaran konsol permainan hampir 10 bilion yuan, dan ukuran pasaran permainan konsol China mencapai 2.58 bilion yuan, meningkat 22.3% berbanding tahun lalu. Dalam beberapa tahun akan datang, jumlah pengguna permainan konsol di China dijangka mencapai 8.208 juta.