Canalys mengeluarkan kedudukan pembekal gelang global suku pertama

Menurut aFijiphilippines. kgmPenghantaran peranti gelang global turun 4 peratus kepada 41.7 juta unit pada suku pertama 2022, kata laporan yang dikeluarkan pada hari Jumaat. Sementara itu, peralihan dari pergelangan tangan ke jam tangan pintar berterusan.

Pada suku pertama 2022, lima pengeluar teratas di pasaran peranti gelang global adalah Apple, Huawei, Xiaomi, Samsung dan Fitbit, dengan pangsa pasar masing-masing 22%, 11%, 10%, 8% dan 7%.

Berkat permintaan pasaran yang kuat dari Apple Watch Series 7, syarikat itu tetap menjadi peneraju jam tangan pintar. Walaupun perniagaan peranti yang boleh dipakai Huawei menunjukkan prestasi yang baik dan berada di kedudukan kedua, penghantaran Huawei masih menunjukkan arah aliran menurun ketika perniagaan telefon pintarnya menyusut.

Walaupun trend menurun secara keseluruhan, bekalan jam tangan Mi dan Redmi semakin meningkat, meninggalkan Xiaomi di tempat ketiga dalam senarai. Samsung menyesuaikan portfolio produknya dan meningkatkan pelaburannya dalam jam tangan kerana ia berada di kedudukan keempat dan mempunyai bahagian pasaran yang semakin meningkat. Penghantaran Fitbit merosot, tetapi masih berada di kedudukan lima teratas.

Lihat juga:Penghantaran peranti boleh pakai China turun 7% tahun ke tahun pada suku pertama

Di pasaran peranti gelang di daratan China, lima pengeluar teratas adalah Huawei, Xiaomi, XTC, Apple dan Honor, dengan pangsa pasar masing-masing 33%, 17%, 8%, 8% dan 5%.