ByteDance telah memulakan sekurang-kurangnya 4 projek cip

Pada mesyuarat pada 20 Julai,Yang Zhenyuan, naib presiden ByteDance yang bertanggungjawab untuk enjin gunung berapi dan pusat data, mendedahkan kemajuan penyelidikan dan pengembangan cip bebas syarikatYang mengatakan bahawa cip yang dikembangkan sendiri melibatkan senario seperti codec video dan pecutan penaakulan awan. ByteDance juga meneroka penggunaan cip seni bina RISC di awan dengan pembekal industri. ByteDance belum mengembangkan cip tujuan umum seperti CPU dan GPU. Cip yang sedang dibangunkan adalah untuk kegunaan sendiri dan tidak akan dijual kepada orang lain.

LewatPada 25 Julai, ByteDance mengaktifkan sekurang-kurangnya 4 projek cip, termasuk cip AI, cip pelayan, FPGA NIC (Field Programmable Gate Array atau Smart Network Card in FPGA) dan RISC-V. Sebagai tambahan, cip AI telah diposkan, dan cip pelayan terutama codec video.

Cip AI memproses sejumlah besar algoritma pengesyoran; Cip codec video memenuhi keperluan pemprosesan video secara besar-besaran aplikasi video pendek seperti Douyin dan TikTok; Cip DPU bertujuan untuk meningkatkan kecekapan pusat data secara keseluruhan. Yang Zhenyuan memperkenalkan bahawa 95% perniagaan ByteDance dilakukan di pusat datanya sendiri. DPU dirancang untuk memperuntukkan tugas pemprosesan data yang berbeza secara rasional kepada CPU atau GPU, dan mengambil alih operasi pusat data seperti rangkaian, keselamatan, virtualisasi, dan penyimpanan dari CPU. Tugas penyelenggaraan untuk meningkatkan kecekapan.

Lihat juga:ByteDance untuk mengurangkan rancangan pengambilan pekerja 2022-23

Dalam kes penggunaan yang mencukupi, cip yang dikembangkan sendiri dapat mengurangkan kos dan mengawal bekalan dengan lebih baik. Pada masa yang sama, ia dapat mencapai kolaborasi perisian dan perkakasan yang lebih baik dan meningkatkan kesan keseluruhan.

Pasukan cip ByteDance kini mempunyai banyak pemimpin teknikal, tetapi pasukannya kecil. Sebaliknya, T-Head, anak syarikat Alibaba Chip yang ditubuhkan pada tahun 2018, kini mempunyai kira-kira 1,500 kakitangan dan telah melancarkan cip AI, CPU ARM dan produk lain. ZEKU, anak syarikat cip OPPO, ditubuhkan dua tahun lalu dan mengusahakan pembuatan cip yang serupa dengan ByteDance, dengan pasukan 2,000 orang. Zeku mengeluarkan cip AI untuk telefon pintar tahun lalu.