ByteDance mungkin bersedia untuk mengembangkan cip secara bebas

ByteDance, pemilik aplikasi video pendek global TikTok (TikTok), kini berusaha untuk mengupah sebilangan besar jurutera yang berkaitan dengan cip. Syarikat itu dilaporkan telah memikat banyak pakar dari Huawei HiSilicon dan ARM. ByteDance sedang bersiap untuk mengembangkan cip secara bebas, kata orang yang mengetahui perkara itu, menurut laporan media ChinaChinaStarMarket.cn13 Julai.

Mengenai alasan mengapa ByteDance memilih untuk mengembangkan cip komputer secara bebas, sumber mengatakan bahawa ia dapat mengurangkan kos perolehan dan membantu firma menyesuaikan cip mengikut keperluan perniagaan tertentu.

Sudah lebih dari satu tahun sejak pasukan R&D cip ByteDance ditubuhkan. Pasukan ini terbahagi kepada tiga bahagian: cip pelayan, cip AI dan penyelidikan cip awan video. Ketua pasukan cip pelayan adalah veteran dari Qualcomm, sebuah syarikat semikonduktor tanpa cip terkemuka di Amerika Syarikat. Kedudukan jurutera yang berkaitan dengan cip yang direkrut oleh syarikat termasuk SoC dan reka bentuk front-end teras, analisis prestasi model, pengesahan, perisian asas dan pembangunan pemandu, reka bentuk kuasa rendah, dan keselamatan cip.

Pada bulan Mac tahun ini, media China melaporkan bahawa ByteDance secara bebas mengembangkan cip AI awan dan cip pelayan berasaskan ARM sendiri. Jurucakap ByteDance bertindak balas pada masa ituMedia domestik, mengatakan bahawa ia memang membentuk pasukan yang relevan untuk meneroka dalam bidang cip AI.

Lihat juga:ByteDance melancarkan aplikasi komuniti interaktif masa nyata “Party Island”

Pada bulan April 2018, Yang Zhenyuan, naib presiden ByteDance, mengatakan bahawa syarikat itu mempunyai jumlah pengguna yang paling banyak memuat naik video di dunia dan perlu dianalisis dan diproses. Enjin cadangan platform juga memerlukan kekuatan pengkomputeran pembelajaran mesin yang kuat, dengan sebilangan besar pembelian dan aplikasi cip. Ia juga secara aktif mencari kejayaan dalam bidang berkaitan cip.