ByteDance melancarkan aplikasi carian baru “Wukong”

Syarikat induk TikTok yang berpangkalan di Beijing ByteDance dilaporkan telah melancarkan aplikasi “carian Wukong” baruPlanet teknologi23 Ogos. Produk ini memfokuskan pada pengalaman pencarian bebas iklan untuk pengguna, mirip dengan Quark, aplikasi carian yang dikeluarkan oleh Alibaba.

Antara muka aplikasi ini mempunyai gaya dan reka bentuk yang mudah. Terdapat bar carian di tengah-tengah laman utama. Pengguna boleh mencari pautan lompat, mengimbas kod QR di sudut kanan atas, dan mencari 18 kemas kini berita yang disyorkan oleh Wukong Search di bawah bar carian.

Membandingkan fungsi carian tajuk utama platform kandungan popular yang diterbitkan oleh ByteDance, dapat dilihat bahawa tidak ada iklan dalam hasil carian, dan gaya hasil paparan lebih mirip dengan Quark.

Sederhananya, Wukong Search menghindari gangguan iklan dari segi fungsi dan meningkatkan pengalaman membaca pengguna.

Lihat juga:ByteDance akan melancarkan empat produk baru

Penganalisis industri mengatakan bahawa tidak menghairankan bahawa ByteDance melancarkan produk baru ini. Menurut data yang sebelumnya dikeluarkan oleh iiMedia Research, jumlah pengguna penyemak imbas telefon pintar di China dijangka melebihi 700 juta pada tahun 2020. Pada masa yang sama, peningkatan pasaran bandar kecil dan luar bandar dan pengguna muda telah mendorong elemen tambahan ke pasaran penyemak imbas telefon pintar.

Kuark Alibaba disukai oleh pengguna muda kerana kesederhanaan dan tiada pengiklanan, dan industri carian telah melihat trend kesederhanaan. ByteDance melancarkan carian Wukong, yang juga bertujuan untuk memberikan gaya minimalis yang disukai oleh pengguna muda.