ByteDance bertindak balas terhadap pembangunan cip autonomi

Pada 20 Julai, Yang Zhenyuan, naib presiden ByteDance, menjawab dalam wawancara dengan wartawanMedia domestikUntuk laporan baru-baru ini bahawa syarikat induk TikTok ByteDance sedang mengembangkan produk cipnya sendiri.

Yang mengatakan syarikat itu tidak mempunyai rancangan cip tujuan umum dan tidak melibatkan perniagaan seperti pembuatan CPU atau GPU. Sebagai tambahan kepada pembelian utama cip X86, ByteDance juga meneroka penggunaan cip seni bina RISC dalam bidang pengkomputeran awan dengan pembekal cip.

Pembangunan cip bebas ByteDance terutama tertumpu pada perniagaan cadangan videonya sendiri. Ini termasuk platform video, aplikasi maklumat dan hiburan, kata jurucakap ByteDance. Pasukan R&D akan menyesuaikan pengoptimuman perkakasan khusus dalam perkhidmatan cadangan video berskala besar ByteDance sendiri, seperti codec video, percepatan kesimpulan awan, dan lain-lain, untuk meningkatkan prestasi dan mengurangkan kos keseluruhan syarikat.

Lihat juga:ByteDance mengesahkan pembangunan cip bebas

Pada masa ini, ByteDance mempunyai 31 jawatan yang berkaitan dengan reka bentuk semikonduktor, dan nampaknya telah membentuk pasukan yang mengkhususkan diri dalam reka bentuk cip. Senarai kedudukan yang relevan yang dipaparkan di laman web rasmi ByteDance merangkumi keseluruhan kitaran reka bentuk dan pengeluaran cip.

Namun, syarikat itu juga menarik perhatian bahawa pembentukan pasukan pembuatan cipnya masih di peringkat awal, sambil menambah bahawa cip yang dikembangkan sendiri tidak akan dijual kepada orang lain dan hanya akan digunakan secara dalaman.

Di bidang cip, ByteDance sudah mempunyai tindakan pelaburan. Pada tahun 2021, ia akan melabur dalam syarikat reka bentuk cip AI termasuk Stream Computing, Shanghai Yunmai Xinlian Technology Co., Ltd., Rivai, dan melabur dalam syarikat reka bentuk cip GPU Moore Thread melalui anak syarikat milik penuhnya.

Didorong oleh sokongan dasar domestik, pelaburan industri dan permintaan pasaran, banyak syarikat gergasi teknologi Internet China telah mulai memasuki bidang pengembangan dan pengeluaran cip, seperti Baidu, Alibaba, Tencent, dan OPPO. Dengan berbuat demikian, syarikat-syarikat ini dapat mengurangkan pergantungan mereka pada vendor pihak ketiga sambil mengurangkan kos cip mereka sendiri dalam jangka masa panjang.