Bijak mengupah bos untuk melaksanakan sistem pampasan prestasi baru

Platform pengambilan dalam talian China BOSS Smart Employment akan melaksanakan sistem penilaian pampasan prestasi “361” dalaman, dan 10% pekerja terbawah mungkin dipecat,Teknologi SinaDilaporkan pada 4 Ogos. Bos Zhipin belum mengulas mengenai laporan itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Boss Zhipin Zhao Peng mengumumkan sistem ini dalam e-mel dalaman. Secara khusus, pengukuran pampasan prestasi dilakukan dua kali setahun, dan pekerja akan dibahagikan kepada tiga kumpulan: 30 peratus teratas, 60 peratus pertengahan, dan 10 peratus terakhir. Ini biasanya bermaksud 10 peratus pekerja terbawah boleh diberhentikan.

Seorang pekerja Boss Zhipin berkata syarikat itu telah mula memotong pekerja yang tidak layak dan beberapa jabatan membuat pengambilan baru.

Walau bagaimanapun, ia masih dapat disahkan sama ada nisbah 10% akan berkembang. Seorang pengguna yang diperakui sebagai pekerja bekas bos Zhipin menyatakan di platform perkongsian maklumat pekerjaan Maimai bahawa dia bertanggungjawab untuk operasi dan tahap gaji prestasi adalah B +, yang bermaksud bahawa pekerja yang tidak berada di bawah 10% juga mungkin diberhentikan.

Sistem penilaian gaji prestasi “361” telah menghadapi kontroversi besar. Di satu pihak, sistem ini dapat merangsang semangat pekerja dan meningkatkan kecekapan kakitangan perusahaan. Sebaliknya, sistem ini menyimpang dari peruntukan undang-undang kontrak buruh China yang berkaitan.

Dokumen yang dikeluarkan oleh Mahkamah Agung Rakyat pada bulan November 2016 menjelaskan bahawa jika majikan secara sepihak menamatkan kontrak buruh dengan cara “penghapusan” atau “persaingan untuk pekerjaan” dalam syarat kontrak buruh, pekerja dapat meminta majikan untuk terus melaksanakan kontrak buruh dengan alasan melanggar undang-undang Atau bayar pampasan.

Bos Zhipin telah mengalami dilema selama hampir setahun. Mulai bulan Julai 2021, kerana tinjauan keselamatan siber China dan penangguhan pendaftaran pengguna baru, jumlah pengguna aktif bulanan telah menurun dengan ketara.

Jumlah pengguna aktif bulanan kekal sekitar 25 juta selepas suku kedua 2021. Pada laporan kewangan suku pertama tahun ini, Boss Zhipin mendedahkan bahawa pada 31 Mei, jumlah pengguna baru yang gagal mendaftar telah mencapai 45 juta, meningkat 15 juta dari jumlah yang diumumkan pada suku sebelumnya.

Lihat juga:China membenarkan Boss Zhipin dan All Truck Alliance APP untuk meneruskan pendaftaran pengguna

Laporan kewangan Boss Zhipin untuk suku pertama tahun ini juga bercampur-campur. Ia memperoleh pendapatan 1.138 bilion yuan (AS $168 juta) pada suku pertama tahun ini, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 44.3%, terutamanya disebabkan oleh peningkatan jumlah syarikat yang membayar. Walau bagaimanapun, kerugian bersihnya adalah 12 juta yuan, sementara keuntungan bersihnya pada suku sebelumnya adalah 233 juta yuan.

Walaupun Boss Zhipin mengumumkan penyambungan semula pendaftaran pengguna baru pada akhir bulan Jun tahun ini, pemulihan sepenuhnya akan memakan masa.